ZF Transilvania

Afacerile producătorului de componente auto VCST din Alba au scăzut cu 18% în 2020, ajungând la 122,4 mil. lei

Afacerile producătorului de componente auto VCST din...

Autor: Laurentiu Cotu

31.10.2021, 14:00 169

Producătorul de componente auto VCST Automotive Production Alba, subsidiara locală a grupului belgian BMT, a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 122,4 mil. lei (25,4 mil. euro), în scădere cu 18% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri totale de 149,6 mil. lei (31,6 mil. euro), conform datelor de la Ministerul Finanţelor Publice. VCST Automotive Production Alba a înregistrat anul trecut o pierdere de peste 40.000 de lei (8.500 de euro), de la un profit net de 201.000 lei (circa 43.000 de euro) realizat în 2019, potrivit datelor publice. VCST Automotive Production Alba a ajuns în 2020 la un număr mediu de 363 de angajaţi, cu 38 de oameni mai puţin decât în anul precedent.

În fabrica VCST din Alba sunt produse roţi dinţate (arbori dinţaţi) pentru cutiile de viteze a autoturismelor, pentru clienţi precum Opel (PSA), Perkins/Caterpillar, DAF, Volkswagen, Ford, Audi şi Porsche. Materia primă folosită în producţie este importată din Germania, India sau Franţa, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie. VCST Automotive Production Alba face parte din grupul belgian BMT.

Cu producători precum Daimler (Star Assembly), Savini Due, Rom­aqua cu Albacher, îngheţata Alpin 57 Lux, Apulum sau VCST Automotive Production, zona Sebeş-Alba, dar şi oraşul Turda, reprezintă puncte de atracţie pentru companii da­torită poziţionării pe hartă. În prezent, Alba este judeţul cu cea mai mare cantitate de marfă încăr­cată, reprezentând centrul logistic numă­rul 1 din România, potrivit calculelor Colliers pe baza datelor Eurostat.

Încetinirea pieţei auto la nivel eu­ropean s-a reflectat la nivelul pro­ducţiei de compo­nente la nivel local, potrivit da­te­lor centra­lizate de Ziarul Financiar, industria fiind afectată de opririle determinate de pan­de­mie, dar şi de încetinirea re­luă­rii produc­ţiei din cauza lock­downu­lui de pe mai multe pieţe euro­pene în 2020.

Cele mai mari zece grupuri şi pro­ducători de componente auto de pe piaţa locală au înregistrat în 2020 un business cumulat de 39 de miliarde de lei, în scădere uşoară de la 40,5 miliarde de lei în 2019. Cei mai mari producători de componente auto din România sunt Continental, Star Assembly,  Autoliv, Michelin, Hella Pirelli, Bosch, Marquardt, Leoni şi Yazaki, potrivit topului producătorilor de componente auto realizat de ZF.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO