ZF Supliment IMM

Spiritul antreprenorial nu se teme de incertitudinile economice: tânăra generaţie de antreprenori stabileşte noi recorduri

31 iul 2023 Autor: Miruna Diaconu

♦ În pofida unui an dificil din punct de vedere economic, peste 113.000 de companii de tip SRL au fost înfiinţate.

Anul 2022 a fost marcat de o serie de provocări economice, care au determinat multe companii mari să îşi pună în aşteptare planurile de investiţii. Războiul, cu efectele sale imediate asupra economiei europene, inflaţia care a atins un nivel record, criza energetică, dar şi aşteptările privind o eventuală criză economică au fost principalele motive pentru care antreprenorii cu experienţă au bătut pasul pe loc şi şi-au revizuit bugetele.

Cu toate acestea, incertitudinile economice nu i-au speriat pe antreprenorii la început de drum, care nu au Å£inut cont de previziunile analiÅŸtilor economici ÅŸi au înfiinÅ£at un număr record de companii. Astfel, în 2022, 113.000 de companii tip SRL au fost înfiinÅ£ate, o creÅŸtere de aproape 10% faţă de anul anterior, potrivit datelor Registrului ComerÅ£ului.

În ceea ce priveşte zonele în care se manifestă cel mai mult spirit antreprenorial, Bucureşti, Ilfov şi Cluj au fost judeţele cu cele mai multe companii deschise în 2022, conducând astfel clasamentul judeţelor. Totodată, aceste trei judeţe sunt şi cele mai dezvoltate zone din punct de vedere economic, ceea ce contribuie la încurajarea viitorilor antreprenori.

Mediul antreprenorial este încurajat şi de către noile surse de finanţare din piaţă, cu diverse programe de stat prin care micii antreprenori îşi pot înfiinţa sau creşte firmele.

Cele mai atractive domenii pentru antreprenorii la început de drum au fost comerţul, construcţiile şi transporturile.

La polul opus se află administraţia publică, unde au fost înfiinţate 15 companii în 2022, distribuţia apei, cu 496 de companii noi, şi industria extractivă, cu 722 de firme. În ceea ce priveşte industria extractivă, deşi se numără printre sectoarele cu cele mai puţine companii înfiinţate, este cel mai dinamic sector economic în privinţa companiilor noi, cu o creştere de 550% faţă de anul anterior, când au fost deschise doar 111 companii în acest sector economic.

Puterea economică a ţării este împărţită în câteva judeţe, iar acest lucru se observă şi în apetitul antreprenorilor. Unde există o economie dezvoltată şi o putere de cumpărare mai mare, oamenii prind mai mult curaj să îşi înfiinţeze propriul business.

Parteneri: