ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. ZF Real Estate by Storia.ro. Mădălina Cojocaru, partner office agency la Cushman & Wakefield Echinox: „Spaţiile de birouri aflate în zone puţin accesibile vor trece prin procese de reconversie şi vor deveni clinici, şcoli sau locuinţe“

27.03.2024, 00:06 Autor: Ioana Matei

Piaţa chiriaşilor office din Bucureşti s-a adaptat rapid la noile condiţii post­pan­demie, iar în ultimii doi ani, între 2021 şi 2023, s-au înregistrat tranzacţii în valoare de peste un milion de metri pă­traţi, reprezentând aproximativ o treime din totalul de birouri disponibile în oraş.

„Observăm că piaţa chiriaşilor s-a adaptat la noile condiţii postpandemie. Practic, în ultimii doi ani, între 2021 şi 2023, s-au tranzacţionat peste un milion de metri pătraţi, ceea ce înseamnă aproape o treime din stocul de birouri din Bucureşti“, descrie Mădălina Cojocaru, partner offic agency la Cushman & Wakefield Echinox, evoluţia din ultimul timp a pieţei pe care o reprezintă.

Potrivit ei, chiriaşii prezentului au început să îşi exprime nevoile în ceea ce priveşte lucrul de la birou, atât în ceea ce priveşte designul, spaţiul interior, cât şi nevoia de flexibilitate şi au existat chiar şi situaţii în care au avut nevoie de spaţiu suplimentar. „Într-adevăr, din cauza modului de lucru hibrid, spaţiile s-au redus cu 10-15%, însă ce am observat cel mai mult este nevoia chiriaşilor pentru spaţii de birouri moderne, spaţii de birouri în clădiri verzi, în clădiri centrale şi ultracentrale, în clădiri care sunt aproape de huburi importante de transport în comun.“

„Practic, proprietarii acestor imobile au reuşit să-şi ridice gradul de ocupare şi să semneze contracte sau să îşi reînnoiască contractele la chirii mai mari decât în 2020.“

Potrivit informaţiilor comunicate anterior de Cushman & Wakefield Echinox, anul 2023 a adus un record în ceea ce priveşte tranzacţiile de închiriere pe piaţa office din Bucureşti, fiind semnate contracte pentru aproximativ 500.000 de metri pătraţi. „Peste 50% din spaţiile tranzacţionate au fost reînnoiri, însă am avut şi relocări ale unor companii care s-au uitat la disponibilitatea din piaţă. Şi în momentul de faţă avem spaţii bune în clădiri de clasă A, aproape de mijloacele de transport în comun precum metroul, care este cel mai important. Avem spaţii noi, la cheie, cu partiţionări noi, moderne. Şi acest lucru a reprezentat un avantaj pentru clienţii care voiau să plece din zone mai greu accesibile sau pentru care naveta angajaţilor dura mai mult decât dacă ar fi stat în zone centrale sau semicentrale.“

Astfel, prin reducerea spaţiilor cu până la 15% de către companiile care ocupau suprafeţe mari, s-au creat disponibilităţi, respectiv oportunităţi pentru acele companii care voiau să se mute în zone mai centrale, de pildă. În ceea ce priveşte spaţiile de birouri care nu includ astfel de avantaje, există posibilitatea ca acestea să treacă printr-un proces de reconversie.

„Este posibil ca în curând să vedem că spaţiile de birouri aflate în zone mai puţin accesibile să treacă prin procese de reconversie. Adică acele clădiri de birouri care sunt în zone greu accesibile şi care nu au acces la metrou pot fi oportunităţi foarte bune pentru clinici private, pentru şcoli private, cât şi pentru proprietăţi rezidenţiale.“ Potrivit Mădăline Cojocaru, o mare parte din aceste spaţii au devenit clinici medicale, iar acum încep să devină atrăgătoare şi pentru şcolile private.

„Sunt clădiri cu etaje flexibile, cu suprafeţe mari pe etaj, sunt spaţii care sunt deja partiţionate. Sunt clădiri în parcuri de birouri unde poţi amenaja şi exteriorul astfel încât să creezi zone în care să stimulezi comunitatea. Aşadar, sunt extrem de ofertante şi clienţii pot găsi multe opţiuni de a adapta atât interiorul cât şi exteriorul clădirii.“

 

Ce urmează pentru piaţa de birouri din Bucureşti?

„Încă avem spaţii disponibile în clădiri, adică gradul de neocupare în Bucureşti este aproape de 14%. Cred că, în continuare, 2024 va fi un an activ în care numărul de metri pătraţi tranzacţionaţi se va apropia de cel semnat în 2023, dar cred că tipul tranzacţiilor va fi mai degrabă de relocare şi achiziţie de spaţii nou. Cred că reînnoirile vor atinge un procentaj mai mic, dar piaţa îşi va păstra dinamismul.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia