ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Roxana Dan, arhitect: „Pe piaţa locuinţelor premium e loc de creştere“

11.10.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

„Un buget minim ca să amenajăm o astfel de casă, care are un parter şi trei dormitoare, este de circa 50.000 de euro. Evident că acest buget poate să meargă în sus şi poate să se ducă şi în jos, alegând ceva minimal şi renunţând la unele aspect ce ţin de design“, a spus Roxana Dan, arhitect şi fondator al studioului de arhitectură Studium on Space, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Cel mai recent proiect în care s-a im­plicat este Edenholz, un ansamblu de 22 de locuinţe pasive construit în lo­ca­litatea Tunari din apropiere de Bucureşti. „Edenholz este un proiect care are o abordare normală“, descrie ea acest proiect. „Vine cu o normalitate care la noi în România poate este percepută ca fiind spectaculoasă. Proiectul are trotuar, în contextul în care sunt foarte multe ansambluri rezidenţiale construite în Bucureşti care nu au trotuar, are finisaje de calitate folosite atât la interior, cât şi la exterior. Nu vezi cabluri, burlane, totul este ascuns, totul este proiectat în detaliu“, descrie arhitecta câteva din particularităţile proiectului. 

De asemenea, locuinţele din ansamblu sunt verzi, adică sunt dotate cu panouri fotovoltaice, cu pompe de căldură  şi cu alte tehnologii care asigură pasivitatea locuinţei.

Proiectul include 22 de locuinţe individuale, toate construite deja, iar până în prezent Roxana Dan spune că au vândut 80% din ansamblu. „Cred că până la finalul anului vom închide tot proiectul.“ Preţurile variază în funcţie de numărul de camere şi porneşte de la 320.000 de euro pentru o locuinţă pe care Roxana Dan o descrie drept standard, care are o suprafaţă de 140 de metri pătraţi, în timp ce casa cu cea mai mare suprafaţă se întinde pe 200 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte pragul cel mai de sus al preţului, Roxana Dan spune că nu l-au fixat cu clientul. Cine sunt clienţii? „Avem şi clienţi străini, doi, dar restul sunt români. Sunt fie oameni de business, fie IT-şti sau medici.“

În ceea ce priveşte contextul economic actual, Roxana Dan observă că oamenii sunt mult mai calculaţi, dar vânzările lor merg bine: „Locuinţele noastre sunt nişte locuinţe premium şi în momentul de faţă nu prea avem competiţie, aşadar, vânzările au mers destul de bine din acest punct de vedere. A existat un vid în piaţă pe zona de proiecte high-end. În ultimii ani s-au construit câteva proiecte mai în centru, să zic, la nivelul acesta, dar cu preţuri inaccesibile. Cred că proiectele bune se vând foarte repede.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia