ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Alexandru Rădulescu, CSO, Arqa: „Pe termen lung, vom ajunge la randamente imobiliare ca în vestul Europei“

06.12.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

„Pe termen mediu şi lung, invariabil o să ajungem să ne aliniem preţurilor din vestul Europei. Adică se va trece de la randamente pe care acum încă le întâlnim, randamente nete de 5-6%, la 2-3% la fel ca în vestul Europei. Asta înseamnă că, evident, lucrurile vor evo­lua ca nivel. Consider că în con­ti­nuare investiţiile în imobiliare repre­zintă una dintre cele mai sigure inves­ti­ţii pe termen lung. Dacă vorbim pe ter­men scurt, ce cred că se poate întâmpla pot fi nişte fluctuaţii“, a spus Alexandru Rădulescu, chief sales officer (CSO) al dezvoltatorului rezi­den­ţial Arqa, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Arqa este un brand nou înfiinţat, însă povestea companiei din spatele acestuia porneşte cu 30 de ani în urmă, odată cu înfiinţarea, în 1993, a firmei Pedro Construct, de către Petre  Niculae.

Potrivit lui Rădulescu, compania a dezvoltat în momentul de faţă peste 10.000 de unităţi locative, cumulând 1 milion de metri pătraţi construiţi. „A fost cumva naturală din zona de construcţii middle class către zona premium, unde vrem să concentrăm dezvoltarea de acum încolo“, a povestit el. În portofoliul companiei se află proiecte precum Nusco sau Cloud 9 Residence. Potrivit CSO-ului Arqa, au luat decizia să se orienteze pe zona construcţiilor premium spre finalul anului trecut, iar primul proiect lansat sub acest nou brand este Jolie Village, afla în zona Iancu Nicolae. Proiectul include două corpuri de clădire şi a fost dezvoltat într-o singură etapă, iar în prezent au finalizat structura proiectului şi urmează să finalizeze ultimul etaj al clădiriilor (PĂ3). „În prima parte a anului viitor ne pregătim pentru livrarea de apartamente. Aproximativ 50% din proiect este deja vândut în momentul de faţă, dar nu am avut o strategie agresivă de vânzare în fază de proiect. Preferăm să vindem din această fază pentru că ne adresăm preponderent utilizatorilor finali, familiilor, iar această tipologie de client preferă să cumpere mai aproape de finalizare, adică cel mai mult probabil din faza în care suntem acum.“

La Jolie Village, valoarea estimată a proiectului în momentul de faţă este de peste 20 de milioane de euro, iar preţurile în cadrul complexului rezidenţial pornesc de la 120.000 euro plus TVA pentru un apartament cu două camere.

„Noi am început construcţia acum un an  şi deja atingem faza finală a dezvoltării proiectului. Lucrurile au evoluat foarte bine din perspectiva vânzărilor - stau aşa cum le-am previzionat de la început. Nu am avut aşteptarea să vindem mai mult decât o facem. Din experienţă, inclusiv a perioadei de după 2008 încoace, pe zona premium lucrurile sunt constante, nu reprezintă o fluctuaţie atât de mari în vânzări, dar evident că nici nu vorbim de o vânzare-masă, adică nu vorbim de zeci de tranzacţii pe lună.“ Valoarea vânzărilor de până acum depăşeşte 11 milioane de euro, potrivit lui Rădulescu.  Referindu-se la piaţă, în general, observă că luna trecută, în octombrie 2023 faţă de septembrie, a existat totuşi o creştere semnificativă a finanţărilor acordate pe zona rezidenţială către clienţi finali: „Se schimbă lucrurile din mentalul clienţilor; poate această evoluţie este influenţată şi de faptul că limita de TVA de 5% este valabilă până la finalul anului; previziunile sunt ca pentru a doua parte a anului viitor să se stabilizeze şi să înceapă să o ia pe o pantă descendentă.“

Compania deţine şi un alt teren, evaluat la 6 milioane de euro, pe care şi-au propus să dezvolte începând cu anul viitor un complex rezidenţial în care vor să investească 50 de milioane de euro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia