ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Răzvan Tarţa, broker de credite la Kiwi Finance: „Au fost şi sunt în continuare «prevestitori ai apocalipsei» pe piaţa imobiliară, care vorbesc despre prăbuşirea preţurilor. Noi nu vedem motive ca ele să scadă“

22.11.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Percepţia că piaţa este în blocaj şi că oamenii nu mai cumpără este mai degrabă falsă, după cum arată cifrele şi realitatea din teren.

Identificarea celei mai bune soluţii de finanţare este, pentru majoritatea oamenilor, cel mai important pas în procesul de achiziţie a unei locuinţe. După o perioadă în care dobânzile au urcat la cote nebănuite, specialiştii din imobiliare spun că urmea­ză vremuri mai calme.

„Dobânzile au ajuns în acest moment sub 6%, ceea ce e îmbucurător pentru români, în condiţiile în care avem o in­flaţie peste 8%. Creditele sunt extrem de accesibile raportat la inflaţie şi la dobânzile la de­pozite. Cea mai mică dobândă fixă acum este de 5,75%. Din a doua jumătate a anului, do­bân­zile au început să scadă şi vor continua acest trend“, a spus Răzvan Tarţa, broker de credite şi Retail division mana­ger la Kiwi Finance, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Perioadele de creştere a dobânzilor, adaugă el, sunt o dovadă a normalităţii, ele fiind tot timpul urmate de scăderi. O anomalie este însă faptul că, în acest moment, dobânda fixă este mai mică decât cea variabilă, ceea ce contrazice regulile. În aceste condiţii, toate pariurile merg pe alegerea unei dobânzi fixe la contractarea unui credit.

„Băncile acordă în continuare credite, acesta a fost motorul tranzacţiilor în acest an. Tranzacţiile cash reprezintă între 50% şi 60% din achiziţii. Creditele ipo­tecare sunt cele care domină piaţa, cele prin programul Noua casă reprezentând 3-4%.“

Oamenii sunt dispuşi acum să cumpere locuinţe, dar nu în orice condiţii, un lucru bun al ultimilor ani fiind faptul că au început să se documenteze mult mai atent şi să studieze temeinic proprietăţile, ceea ce doar rareori se întâmpla în anii trecuţi. Percepţia că piaţa este în blocaj şi că oamenii nu mai cumpără este mai degrabă falsă, după cum arată cifrele şi realitatea din teren.

„Au fost şi sunt în continuare «prevestitori ai apocalipsei» pe piaţa imobiliară, care vorbesc despre prăbuşirea preţurilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Noi credem că în continuare preţurile vor creşte, nu vedem motive ca ele să scadă.“

În 2023, scumpirile locuinţelor au fost sub 10%, mai puţin agresive decât în anii trecuţi, şi există premise că lucrurile vor fi la fel şi în anii următori.

„Investitorii în continuare investesc, iar cererea este în continuă creştere în special în oraşele mari din România – Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Iaşi, Bucureşti. Oferta nu face faţă nivelului mare al cererii, astfel că piaţa îşi continuă creşterea.“

Achiziţia unei proprietăţi în România încă este o investiţie bună spre foarte bună, pentru că un asemenea activ îşi creşte inevitabil valoarea în timp.

„De 19 ani, de când practic această meserie, nu am întâlnit un om care să fi pierdut cumpărând un imobil şi sunt convins că nici de acum încolo nu se va întâmpla asta“, spune Răzvan Tarţa.

Cele mai valoroase sfaturi sunt ca potenţialii cumpărători să-şi calculeze foarte bine cheltuielile, să încerce să economisească înainte de a accesa un credit, având astfel exerciţiul cumpătării, să nu se întindă mai mult decât le e plapuma şi să se orienteze către imobile mai accesibile, astfel încât să fie mai uşor de achitat.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia