ZF Private health

ZF Private Health. Şerban Udrea, spitalul de oncologie Medisprof: Deschidem o clinică de oncologie la Piatra-Neamţ până la final de an, iar anul viitor începem construcţia la cel de-al doilea spital

22.09.2023, 09:30 Autor: Mirabela Tiron

A crescut incidenţa bolilor oncologice în rândul persoanelor cu vârsta de sub 50 de ani.

Medisprof Cancer Center, o companie fondată  de medicul Carolina Udrea, ce deţine un spital în Cluj-Napoca, unde oferă servicii pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice, va deschide până la final de an un centru de oncologie la Piatra-Neamţ, iar anul viitor va începe construcţia celui de-al doilea spital oncologic.

„În prima parte a acestui an am avut o creştere cu 14% a pacienţilor noi şi cu 19% a numărului de programări. Am observat că a crescut cu 10% numărul pacienţilor tineri, a celor cu vârsta de sub 50 de ani confirmaţi oncologic. Cancerul este o boală cu incidenţă mare în rândul oamenilor mai în vârstă, dar vedem că acum creşte incidenţa în rândul persoanelor de 35 -50 de ani“, a spus pentru ZF Şerban Udrea, director de dezvoltare al Medisprof Cancer Center.

Serviciile medicale pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice au devenit o nişă în care au investit tot mai mulţi operatori privaţi. În România sunt 126.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice înscrişi în Programul Naţional de Oncologie, potrivit ultimelor date.

„Finalizăm un centru de oncologie la Piatra-Neamţ, care va fi dotat cu spitalizare de zi – 20 de fotolii-pat, imagistică, mamograf, tomograf, am reuşit să facem ceva să accesibilzăm aceste servicii, mulţi pacienţi merg acum la Iaşi, Cluj, Bucureşti, sunt şi categorii de pacienţi care nu îşi permit aceste deplasări şi cheltuielile cu cazarea“.

El spune că la Piatra Neamţ compania aduce expertiza şi medicii de la Cluj şi că sunt luate în calcul şi alte oraşe care nu au astfel de centre şi unde acum oamenii sunt nevoiţi să se deplaseze sute de kilometri pentru a avea acces la aceste servicii medicale. „Să replicăm acest model în alte localităţi, s-ar putea ca în doi ani să ne reorientăm spre asta“. Mai mult, Medisprof are în plan să dezvolte de anul viitor cel de-al doilea spital oncologic, noul centru de diagnostic şi tratament se va întinde pe 7.000 mp, o suprafaţă dublă faţă de cea a actualului spital al Medisprof Cancer Center (MCC), o investiţie estimată la 22 mil. euro.

„Al doilea spital este în stadiul de PUZ şi proiect, sperăm să începem construcţia anul viitor, să fim siguri de partea de documentaţie şi de voinţa autorităţilor de-a ne elibera autorizaţia de construire în timp util. Spitalul va deservi populaţia judeţului Cluj şi pe cea din judeţele limitrofe, de unde avem mulţi pacienţi acum“.

Acest spital va avea 20 de fotolii pe spitalizare de zi, 15 fotolii pe spitalizare continuă, în oncologie spitalizarea continuă este prevăzută în cazurile avansate. El spune că estimează că va dura doi ani construcţia celui de-al doilea spital.

Legat de prevenţia pe bolile oncologice, directorul de dezvoltare al Medisprof subliniază că sunt programe care ar putea fi adoptate, ce sunt deja în UE, de la vaccinarea HPV, ce a început, la consultaţiile regulate.

„Trebuie introduse programe de screening,  conform a ceea ce se doreşte prin planul naţional de combatere a cancerului, care momentan este un document care nu are încă norme elaborate şi aici aşteptăm nişte lucruri concrete pe testări“. Mai mult, el mai precizează că ar trebuie decontate testări genetice pentru cei care au în familie un caz de cancer.

Medisprof a finalizat în 2018 primul spital Medisprof Cancer Center, unul dintre cele mai mari spitale private de oncologie din Vestul României. UniCredit acordat în 2017 o finanţare agregată de 7,5 mil. euro (linii de investiţii, capital de lucru, leasing şi fonduri europene) pentru construirea primului spital Medisprof Cancer Center din Cluj-Napoca şi pentru achiziţia de echipamente.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria