ZF Private health

ZF Private Health, proiect ZF cu Regina Maria şi Banca Transilvania. Bogdan Pană, Ovidius Clinical Hospital din Constanţa: Dublăm capacitatea. Investim 19 milioane de euro într-o nouă clădire de spital

11.02.2022, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

75.000 de pacienţi a atras anul trecut spitalul, 3.000 de operaţii s-au efectuat Am deschis la final de 2019 şi o policlinică în Constanţa, 1000 de mamografii digitale s-au efectuat până acum În toate nişele de servicii medicale dacă ai un specialist şi o tehnologie nouă ai adresabilitate.

Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, deschis în 2014 şi controlat de un grup de medici din Constanţa, estimează afaceri de 70 de milioane de lei anul acesta, faţă de 64 de milioane de lei anul trecut, potrivit oficialilor companiei. Proprietarii au demarat construcţia celui de-al doilea  spital pentru dublarea capacităţii şi vor intra şi pe nişa chirurgiei cardiovasculare.

„Anul acesta am început construcţia OCH 2, un corp de clădire de peste 6.000 mp, pe cinci niveluri, pe care sperăm să îl terminăm şi să îl deschidem în prima jumătate a anului 2023. Investiţia se ridică la 19 milioane de euro, vom dubla capacitatea pe care o avem“, a declarat Bogdan Pană, director de cercetare şi dezvoltare la Ovidius Clinical Hospital în cadrul emisiunii ZF Private Health, realizată de ZF în parteneriat cu Banca Transilvania şi Regina Maria.  Al doilea spital va avea 68 de paturi şi două săli de operaţii dedicate chirurgiei car­dio­vasculare, cardiologiei inter­venţionale, oncologiei şi altor specialităţi medicale, un centru de imagistică hi-tech, ambulator şi centru de radioterapie.


ZF Private Health, un proiect realizat de ZF cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria, care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.


Spitalul Ovidius Clinical Hospital a avut peste 75.000 de pacienţi anul trecut şi în cadrul acestei unităţi s-au efectuat 3.000 de operaţii, potrivit lui.

„În anul 2021 am înregistrat o creştere de peste 35% faţă de 2020, am fost pe trend constat de creştere, pacienţii s-au adresat spitalului pentru consultaţii, investigaţii şi operaţii, trendul este constant în ultimii doi ani“. El a mai  adăugat că după deschiderea celui de-al doilea corp de spital afacerile vor ajunge la 100 de milioane de lei. Spitalul OCH din Constanţa are în prezent 54 de paturi, trei săli de operaţii şi acoperă mai  multe patologii medicale.

„Media ratelor de creştere în ultimii cinci a fost constantă, de plus 20%. (...) Am crescut capacităţile.  În 2019 am deschis policlinica din Constanţa, în 2020 am crescut cu 20% capacitatea de spitalizare la OCH,  creşterea capacităţii spitalului atât la nivel de ambulator cât şi de paturi a adus creşterera numărului de pacienţi, am avut cerere şi adresabilitate“.

Piaţa privată a crescut 10-20% de la an la an în contextul dezvoltării economice constante.

 

Spitalul atrage pacienţi din Constanţa, Tulcea şi judeţe limitrofe

„Suntem cel mai mare spital privat generalist din Dobrogea, 80% din pacienţi vin din Constanţa, restul din Tulcea şi judeţe limitrofe. În 2014 am investit 6 milioane de euro, apoi pe parcurs am investit peste un milion de euro în policlinica din Constanţa, peste 800.000 în extensia facilităţii de spitalizare, acum pregătim investiţia de 19 milioane de euro în OCH 2“.

Bogdan Pană mai precizează că provocările din piaţă sunt legate de resursa umană. „Personalul medical migra în Vest, acum trendurile s-a mai estompat, dar există în continuare un deficit în piaţa resurselor umane, aceasta este cea mai mare provocare pe care o avem. Pe toate specialităţile există un deficit, ne-am dezvoltat, avem medici care au pornit ca rezidenţi şi acum sunt medici specialişti la noi. Avem peste 200 de angajaţi colaboratori şi angajaţi“. Chirurgie generală, ortopedie, urologie, chirurgie bariatrică, oncologică, aceasta este ierarhia intervenţiilor chirurgicale, a adăugat el.

Circa 20% din veniturile totale ale OCH vin de la Casa de Sănătate, 5% de la casele private iar restul de la pacienţi care plătesc serviciile medicale.

„În toate nişele de servicii medicale dacă ai un specialist şi o tehnologie nouă ai adresabilitate. Am deschis în septembrie policlinica în 2019 şi cu tot cu pandemie şi blocaje s-au făcut 1000 de mamografii digitale până acum. În Dobrogea, ca şi în restul ţării, bolile cardiovasculare şi oncologice sunt în top ca cerere de servicii medicale. Vorbim de boli cardiovasculare, con­sultaţii de cardiologie, cardio inter­ven­ţional, la oncologie, tot ce înseamnă ima­gis­tică, diagnosticare şi chirurgie oncologică“.

El mai precizează că OCH are medici de la Târgu-Mureş, Iaşi dar şi din Bucureşti, dar şi un program visiting doctor, medici care vin în mod curent la  Constanţa.

„Pentru o facilitate privată îţi trebuie clădirea, echipamente şi personal, vorbim de cum atragi într-o zonă sute de angajaţi. Problema majoră nu este cu construcţia şi echipamentele ci în a reuşi să aduni aceste competenţe care sunt împrăştiate la mulţi oameni. Se pune întrebarea dacă reuşeşti să aduni în zona respectivă aceşti oameni să asiguri serviciul medical“.

El mai precizează că salariul şi veniturile sunt pe locul 3-4 în ierarhia motivelor pentru care medicul alege să lucreze la spital. „Pe primele locuri sunt condiţiile de muncă şi mediul pe care îl oferi medicului pentru practica lui. Vorbim de siguranţa actului terapeutic, de posibilitatea de a avea toată aparatura şi infrastructura şi suportul logistic“.

 

Fondurile PNRR ar putea face diferenţa pentru sistemul medical de stat

Sistemul public are de rezolvat o moştenire grea ce ţine de infrastructura învechită, spitalele au peste 50 de ani, este greu să schimbi aceste lucruri. Dacă s-ar implementa PNRR, s-ar absorbi fondurile şi s-ar face şi spitale regionale s-ar vedea o mare diferenţă în felul în care sunt oferite serviciile medicale către pacient, potrivit lui.

„Trebuie să ai trei lucruri: infrastructură bună, echipamente bună medicală, echipamente şi atunci vei reuşi să faci un serviciu medical de calitate“.

Acţionarii Ovidius Clinical Hospital sunt un grup de medici din Constanţa, printre care chirurgul Nicolae Ciufu, care lucrează în spitalul judeţean din Constanţa. Ceilalţi acţionari sunt Cătălin Boşoteanu, Paris Stamule, Carmen Ciufu, Stelian Mociu şi Azis Olgun, conform confidas.ro.

Piaţa totală de sănătate privată este estimată la 7 miliarde de lei anual, cei mai mari jucători după cifra de afaceri sunt Regina Maria, Medlife, Medicover, Sanador şi grupul Gral.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria