ZF Private health

ZF Private Health. Mihaela Rodica Şomlea, managerul general al Spitalului Transilvania şi al Centrului Medical Transilvania: Avem medici care s-au întors în România şi vor să lucreze doar în spitalul nostru

18.08.2023, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Investiţia în cadrul Spitalului Transilvania şi al Centrului Medical Transilvania din Cluj-Napoca a fost de 13 mil. euro în total ♦ În 2010 apărea Centrul Medical Transilvania, iar cererea de servicii medicale a dus la construcţia unui spital cu 44 de paturi de internare continuă.

Doi medici radiologi cu experienţă profesională în Danemarca – Daria şi Khaled Arif au decis în urmă cu 13 ani să investească în sistemul medical privat din România şi să deschidă un centru de imagistică în 2010. Ulterior au mai adăugat cabinete de ambulator, iar în 2022 au inaugurat un spital de 44 de paturi, după o investiţie de 10 mil. euro. Acest lucru a atras şi medici care lucrau peste hotare şi au decis să se întoarcă acasă pentru a lucra în mediul privat, spune Mihaela Rodica Şomlea, managerul general al Spitalului Transilvania şi al Centrului Medical Transilvania.

„Revin medicii din afară care sunt foarte bine calificaţi, sunt foarte dornici să lucreze în spitale private foarte bine dotate, avem deja câţiva colaboratori veniţi din afară, care doresc să rămână în România şi doar în spitalul nostru. Radiologia intervenţională este specialitatea în care medicii din afară doresc să se întoarcă şi este cerere pe această zonă“, a precizat Mihaela Rodica Şomlea în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Managerul a mai adăugat că dezvoltarea treptată a serviciilor medicale oferite a venit natural, ca urmare a creşterii numărului de pacienţi şi a nevoilor acestora de servicii de sănătate. Investiţia iniţială în Centrul Medical Transilvania a fost de 3 mil. euro, iar în 2022 deschiderea spitalului de 44 de paturi a presupus încă 10 mil. euro investiţii.

„Spitalul Transilvania are 44 de paturi de spitalizare continuă, are un laborator propriu de analize medicale, laborator de imagistică, de angiografie şi cabinete de specialitate în ambulator. Decizia construirii unui spital s-a luat cu câţiva ani înainte, dar construcţia, dotarea şi darea în folosinţă au durat doar doi ani, deci se poate şi în România“, a mai adăugat Mihaela Rodica Şomlea.

Primii pacienţi au trecut pragul spitalului în octombrie 2022. În total, anul trecut în cadrul centrului medical şi al spitalului au ajuns circa 4.500 de pacienţi. Până la jumătatea anului 2023, această cifră deja s-a dublat, mai adaugă managerul unităţilor medicale.

„Avem specialităţi de nişă ca neurochirurgia, mai rar întâlnită în spitalele private, neurologie, cardiologie, ortopedie, ginecologie, chirurgie plastică şi reparatorie şi chirurgie generală. Pacienţii vin pentru diagnostic, în partea de laborator de imagistică în special pentru afecţiunile de neurochirurgie, pentru diagnostic şi tratament. Cred că pacienţii sunt mai atenţi la sănătatea lor, caută servicii mai bune, caută echipamentele cele mai performante şi, bineînţeles, personalul cel mai calificat“, a mai adăugat Mihaela Rodica Şomlea.

Echipa numără în prezent 139 de angajaţi, dintre care 50 sunt medici, atât colaboratori, cât şi angajaţi proprii ai spitalului. Cifra de afaceri realizată în 2022 a fost de 9 milioane de euro, depăşită deja până la jumătatea anului 2023.

Unitatea medicală colaborează şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru servicii decontate, o colaborare care durează deja de 12 ani pentru serviciile de paraclinic – analize medicale, imagistică.

„Contractarea cu CNAS este un beneficiu pentru pacient şi cred că orice spital trebuie să gândească în primul rând în slujba pacientului. Chiar dacă decontarea este parţială momentan, contractul cu Casa de Asigurări ne face să avem mai mulţi pacienţi“, a precizat managerul general al Spitalului Transilvania.

Ca planuri de investiţii, pe lista operatorului medical se numără extinderea aparaturii medicale şi achiziţia unui mamograf digital, dar şi dezvoltarea cabinetelor medicale. Decizia de investiţii este luată în funcţie de nevoia de servicii a pacienţilor, dar luând în calcul şi competiţia, Cluj-Napoca fiind un centru important, curtat de mulţi investitori.

Şi resursa umană disponibilă este un criteriu luat în calcul la momentul aprobării unui buget de investiţii.

„Avem compartiment de neurochirurgie care este unic, nu au alţi competitori în Cluj Napoca, avem posibilitatea de a face intervenţii atât clasice, cât şi cu angiograful biplan, avem posibilitatea de a face intervenţii de cardiologie intervenţionale unde adresabilitatea pacienţilor există“, a mai explicat managerul Spitalului Transilvania.

 Ea consideră că punctele cheie pentru dezvoltarea unui business medical sunt seriozitatea, servicii medicale de calitate, resursa umană, dar şi echipamente de ultimă generaţie.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria