ZF Private health

ZF Private Health. Medicul primar cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, fondatorul Cardiomed din Bucureşti: Lipseşte prevenţia primară, toată lumea este focusată pe spitale, dar scopul este să tratezi pacientul până să ajungă în spital

22.09.2023, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 58%- 60% în România, cauza numărul unu de deces în ţara noastră, în timp ce media mortalităţii în comunitatea europeană este de 46%.

România se află pe primele locuri în UE la incidenţa pe boli cardiovasculare şi pe loc fruntaş la mortalitatea pe aceste afec­ţiuni, bolile cardiovasculare repre­zintă prima cauză de deces în ţara noastră, dat fiind că lipsesc măsurile de prevenţie primară a acestor afecţiuni.

„Media mortalităţii în comunitatea euro­peană este de 46%. Lipseşte pre­ven­ţia primară, toată lumea este focusată pe spi­tale, inclusiv mediul privat, dar scopul este însă să tratezi pacientul până să ajun­gă să se trateze în spital“, a spus medicul pri­mar cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, fon­datorul clinicii Cardiomed din Bucureşti. El a pus în anul 1997 bazele clini­cii Cardiomed, unde sunt oferite ser­vicii medicale de cardiologie şi unde lucrează cinci medici în prezent.

Medicul spune că exis­tă toate datele pentru a se face pre­ven­ţia primară, dar problema este cum să fie im­p­lementate aceste date într-un pro­gram na­ţional de prevenţie, despre care se vorbeşte de 20 de ani doar la modul strict teoretic.

„Vorbim de educaţia populaţiei, de-a avea un stil de viaţă sănătos, cu activitate fizică,  să menţină greutatea ideală, să măsoare tensiunea arterială. Avem exem­ple, în Finlanda aveau 80% mortalitatea prin boli cardiovasculare în anii ‘70, dar au înţeles că trebuie să facă un program care să ducă la prevenirea bolilor cardio­vascu­lare: de aici au apărut măsuri politice, a fost încurajată producerea de alimente sănătoase şi descurajată producţia de alte alimente şi promovată activitatea fizică. Sunt măsuri simple, dincolo de vorbe şi de capital politic, trebuie să se implementeze printr-un program realizat de Ministerul Sănătăţii, Educaţiei cu societăţile profesionale de diabet, de cardiologie“.

Spre comparaţie, în Finlanda mortalitatea prin bolile cardiovasculare s-a redus la 34% în 2019, potrivit datelor Eurostat. 80% dintre oameni nu au nevoie să ajungă la spital să se trateze, pot fi trataţi în afara spitalului, potrivit lui.

„Să iei o populaţie şi să o monitorizezi, asta va aduce un beneficiu populaţiei. Există mari zone din România care nu sunt acoperite medical, totul se centralizează acum în oraşele mari“.

Cheia în medicină este comunicarea cu pacienţii, astfel încât ei să înţeleagă despre ce este vorba, de ce există afecţiunea respectivă, de ce trebuie să urmărească anumite lucruri.

„Cardiomed a apărut ca o necesitate, nu ca un scop, iniţial după anii 1990 aveam mulţi pacienţi la spitalul de urgenţă Floreasca, unde am lucrat în cardiologia de urgenţă, aveam nevoie de o modalitate de a urmări aceşti pacienţi pe termen lung ca să facem prevenţie secundară. În 1997 am înfiinţat Cardiomed, de atunci ne-am schimbat sediul de două ori, suntem tot aproape de spitalul Floreasca“.

Continuitatea este foarte importantă, medicul monitorizează în cadrul clinicii pacienţii de peste 25-30 de ani şi are chiar  65 de pacienţi trecuţi de vârsta de 90 de ani. „Asta este una din cheile de succes, am avut posibilitatea să urmăresc aceşti pacienţi de ani de zile, această colaborare, comunicare permanentă cred că a dus şi la faptul că au ajuns la o vârstă atât de înaintată“.

Mai mult, el a lansat împreună cu soţia lui aplicaţia DAHNA, care a ajuns la 27.000 de utilizatori, o aplicaţie pentru prevenţia bolilor cardiovasculare.

„În cadrul acestei componente de educaţie am făcut aplicaţia DAHNA,_dedicată conştientizării pericolului în calcularea riscului de-a face o boală cardiovasculară în următorii zece ani,în cadrul conştientizării acestui risc se oferă soluţii, o dietă sănătoasă, conform ghidurilor de prevenţie“. Medicul spune că prin această aplicaţie utilizatorii văd care este riscul de-a face o boală de inimă, primesc soluţii să mănânce sănătos şi să aibă activitate fizică.

„Cu acest instrument avem lista de ingrediente astfel încât utilizatorul să cumpere de la magazin ce alimente îi trebuie fără să arunce, românii cumpără compulsiv, îi învăţăm care este riscul de-a face o boală de inimă, să mănânce sănătos“.

El a mai spus că bolile cardiovasculare încep din tinereţe dar oamenii nu îşi dau seama de acest lucru pentru că sunt unele afecţiuni asimptomatice, precum hipertensiunea arterială. O altă problemă cu care se confruntă populaţia este obezitatea, care este o boală, potrivit lui.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria