ZF Private health

ZF Private Health. Laura Dracea, fondator şi director al Clinicii de Fertilitate Gynera: Suntem sub 20% din necesarul de tratamente care ar trebui efectuate, tehnologia joacă un rol vital

02.12.2022, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Clinica Gynera a fost înfiinţată în 2007 de către medicul Laura Dracea ♦ În 2019, grupul internaţional Future Life a preluat jucătorul local, marcând intrarea pe piaţa românească ♦ În prezent, planurile urmăresc finalizarea unei investiţii de peste 1,5 mil. euro în relocarea într-un nou centru în Bucureşti.

Clinica Gynera, spe­ciali­zată în medicina repro­duc­tivă asistată, mizează pe teh­nologiile noi pentru a atrage cuplurile care nu pot avea un copil, astfel încât pacienţii să găsească aceleaşi servicii pe care le caută în afara ţării. Medicul Laura Dracea, fondatoarea Gynera, spune că următorul pas pentru clinică este relocarea într-un sediu nou, unde toate serviciile vor fi integrate, o investiţie de peste 1,5 mil. euro.

„Tehnologia este vitală, în do­me­niul medical te bazezi foarte mult pe tehnologie şi are şi o dez­voltare foarte rapidă. Poate chiar mai impor­tant de­cât tehnologia este crearea unei e­chipe coerente de specialişti din diverse zone. Vorbim aici de medici specializaţi în fertilitate, de embriologi care lucrează în laborator, de geneti­cieni, de andro­logi care se ocupă de patologia mas­culină, deci de un com­plex de oameni cu specializare înaltă care trebuie să lucreze împreună să poată să obţină rezultate“, a spus Laura Dracea în cadrul emisiunii ZF Private Health. Alături de tehnologie şi medici specia­lizaţi, în medicina re­productivă rata de succes a tratamen­telor implică şi perse­verenţa pacienţi­lor. Din acest motiv, medicul mai a­min­teşte şi de partea de suport emoţio­nal şi psihologic pentru pacienţi, în special după ce apare primul eşec în tratament. Media ratei de succes la nivel european a unei proceduri este de crica 35%, în vreme ce la Clinica Gynera media de succes a unei încercări este cu zece procente peste cea europeană.

„Depinde foarte mult de vârsta la care se adresează, pentru că rezultatele ţin foarte mult de capacitatea naturală de a produce celule reproductive. Cerere a fost întodeauna şi va creşte. Este o scădere demografică permanentă, o migrare a populaţiei tinere în alte ţări şi probabil şi statul ar trebui să lucreze un pic mai mult în direcţia de a încuraja cel puţin aceste cupluri care îşi doresc să aibă copii, dar nu pot. Există proiecte şi în acest sens“, a mai spus fondatoarea Gynera.

Ea a amintit studii internaţionale care arată că şi în ţările unde sunt finanţare chiar cinci-şase proceduri de fertilizare pentru un cuplu încă nu s-a ajuns ca măcar 20% din necesarul de tratamente să fie acoperit.

„În funcţie de studiile sau statisticile pe care le verificăm, unu din cinci sau şase cupluri la vârsta fertilă are probleme în a avea copii. Asta înseamnă că aproape 20% din persoanele care doresc copii nu pot fără ajutor medical. Din păcate, se pierd foarte multe prin faptul că nu ştiu cui să se adreseze. Este şi limitativ din punct de vedere financiar, la noi în ţară costurile sunt destul de mari pentru populaţia cu venitul mediu, vorbim deja de echivalentul a 4.000 de euro o procedură completă“, a mai explicat Laura Dracea.

Anual, în cadrul Gynera se fac peste 1.200 de cicluri de tratament, adică cele legate de fertilizarea in vitro cu celule proprii sau donate. La nivel total, peste 30.000 de pacienţi au trecut pragul clincii de la înfiinţare până în prezent, beneficiind de diverse tratamente.

„La nivelul ţării sunt aproape 30 de clinici specializate pe domeniu şi fiecare are la rândul ei foarte mulţi pacienţi, deci necesarul este mult mai mare. Au existat nişte programe de finanţare. Nu acopereau nici 10% din numărul de tratamente efectuate anual în ţară, dar erau un prim pas“, a mai spus fondatoarea Gynera.

 

Oportunitatea achiziţiei

În 2019, grupul internaţional Future Life a achiziţionat clinica Gynera, marcând totodată şi intrarea pe piaţa locală.

La momentul achiziţiei Gynera, clinica era la un nivel similar de afaceri cu laboratorul cumpărat de Future Life, având peste 11,6 mil. lei afaceri şi 3,5 mil. lei profit. Sub umbrela Future Life, Gynera a ajuns în 2021 la 16,5 mil. lei afaceri, o creştere de peste 40% în decurs de trei ani, din calculele ZF pe baza datelor publice.

„După acest pas a urmat o dezvoltare şi mai rapidă, am ajuns la înfiinţarea în acest an a unui nou centru, pe un concept nou şi pe alte baze tehnologice ce ţin deja de medicina viitorului. A fost cu adevărat o oportunitate pentru că, în momentul în care o companie creşte şi depăşeşte deja 10 ani de activitate şi este în continuare pe creştere, este în mod evident necesar un alt nivel de management, de coordonare a activităţii“, a spus medicul Laura Dracea.

 

Extinderea, pe lista de obiective

Deşi la început de an, odată cu criza economică şi cea geopolitică, pacienţii au fost mai reţinuţi în a urma tratamente de fertilizare, ulterior cererea a revenit. Pentru clinica Gynera urmează o relocare într-un sediu nou, o investiţie de peste 1,5 mil. euro până în prezent.

„Lucrăm foarte intens la lansarea noului sediu şi noului centru de medicina reproductivă, care deja este cu totul alt concept faţă de ce avem în prezent şi la o cu totul altă scară, mult mai mai mare şi mai extins ca gamă de servicii. Vine cu un concept de medicină integrativă, în acelaşi loc vor putea fi disponibile şi serviciile conexe“, a povestit Laura Dracea.

 

ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria