ZF Private health

ZF Private Health. Gabriela Costache, managerul clinicii şi spitalului Medinvest din Buzău: Pe partea de medici este o problemă destul de serioasă. La anumite specialităţi, unde suntem deficitari, aducem medici din Bucureşti

08.03.2024, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Clinica a fost deschisă în 1998, iar în 2018 a fost deschis un spital cu 57 de paturi pe medicină internă şi îngrijiri paliative în comuna Mărăcineni, la patru kilometri de centrul Buzăului „Cererea este foarte mare pe zona de îngrijiri paliative, avem liste de aşteptare“ „Tinerii nu realizează ce oportunităţi sunt în provincie. Cred că este o oportunitate să ia în calcul un oraş de provincie pentru dezvoltarea de după rezidenţiat“.

Gabriela Costache, managerul clinicii şi spitalului Medinvest din Buzău, care s-a dez­vol­tat inclusiv prin fonduri europene, spune că una dintre provocările principale o reprezintă găsirea de medici pe anumite specialităţi, dar avantajul îl reprezintă apropierea de Capitală, ce facilitează aducerea de medici de aici.

„Pe partea de medici este o problemă destul de serioasă. Noi avem medicii noştri cu care cola­borăm de peste 20 de ani, fiind pe piaţă din 1998. O parte sunt medici tineri care au venit ulterior. La anumite specialităţi, acolo unde eram defici­tari, vin medicii din Bucureşti pentru că sunt doar 100 de kilometri până la Buzău. Pe partea de cardiologie avem un medic, dar lucrează în foarte multe locuri, chiar şi la Londra şi ajunge la noi o dată pe săptămână“, a declarat Gabriela Costache, ma­na­gerul clinicii şi spitalului Medinvest din Buzău, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Sunt foarte puţini medici în oraş, iar pe spe­cia­lităţile cardiologie, ginecologie, neurologie ma­jo­ritatea medicilor din Buzău au cabinete proprii.

Clinica Medinvest din Buzău a fost deschisă 1998, fiind una din primele clinici private deschi­se în acel an. În anul 2018 a fost deschis un spital în imediata apropiere a oraşului Buzău, în co­mu­na Mărăcineni, cu 57 de paturi şi două comparti­mente, de medicină internă şi îngrijiri paliative.

În prezent, compania include laboratorul de analize medicale, clinica, care are cel puţin 20 de specialităţi medicale, o secţie de imagistică cu CT, RMN. „La toate clinicile din Buzău progra­mările sunt făcute pe două, trei luni înainte, deşi pe spe­cia­litatea cardiologie sunt necesare uneori programări de ur­gen­ţă. Pe partea de asistenţă medicală nu avem niciun fel de problemă. Sunt trei şcoli sanitare postli­ceale în Buzău“. Ea mai spune că firma colaborează cu toate cele trei şcoli din Buzău, dar şi cu alte şcoli din Bucureşti, Târgu-Mureş, Constanţa.

Cererea este foarte mare pe zona de îngrijiri paliative, iar toate cele 25 de locuri de îngrijiri paliative din spital sunt subvenţionate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

„Vreau să vă spun că încă nu sunt suficiente. Când erau doar 10 paturi, aveam liste imense de aşteptare, dar listele de aşteptare încă au rămas şi acum şi nu reuşim să facem faţă cererilor“.

În anul 2017 compania a accesat un proiect european pentru dezvoltarea secţiei de imagistică, pentru achiziţia de echipamente. Din 2021 până în 2023, cifra de afaceri a clinicii a crescut cu aproximativ 30% doar din adăugarea secţiei de radiologie-imagistică.

„Preţurile, cel puţin în provincie, sunt foarte mici comparativ cu preţurile de Capitală. Noi am făcut toate lucrurile singuri, muncind şi din aproape în aproape am adăugat celelalte activităţi de bază. (...) Cu Casa de Sănătate avem contract pentru laboratorul de analize medicale, pentru imagistică şi pe trei specialităţi: chirurgie, neurologie şi ginecologie“. Anul acesta compania are în plan o secţie de internare de zi în spital. În Buzău nu există medici oncologi şi nu este acoperită cererea, sunt foarte puţini medici şi pe această zonă. Ea mai spune este pregătită să înceapă demserusurile în acest sens.

Mai mult, compania are în plan dezvoltarea unei secţii de recuperare, cu echipamente de ultimă generaţie pentru recuperarea neurologică cu roboţi.

„Noi am fost şi am vizitat şi în ţară şi în străinătate astfel de centre şi sunt lucruri uimitoare care se pot face şi care chiar dau rezultate, pentru că sunt atât de multe accidente vasculare cerebrale şi oamenii au atât de multe nevoi de recuperare medicală“.

Legat de medici, managerul Medinvest mai spune că tinerii nu realizează ce oportunităţi sunt în provincie atunci când pleacă în Bucureşti şi consideră că este o oportunitate extraordinară să ia în calcul un oraş de provincie pentru dezvoltarea din primii ani de după rezidenţiat

„Câştigă la fel de bine şi într-un oraş mic, este adevărat, cu un pic mai multă muncă, însă dacă pacienţii încep să capete încredere şi văd că eşti un medic serios oamenii încep să vin. (...) Preţul locuinţelor în Buzău este mult mai mic decât în Bucureşti şi văd medici tineri care s-au stabilit în Buzău de câţiva ani, deja au cumpărat o casă, deja şi-au făcut un SRL, ceea ce în Bucureşti, probabil că după zeci de ani reuşesc să facă, fiindcă totul este scump“

Există multe oportunităţi de dezvoltare şi într-un oraş mai mic, ea spune că are în plan să acceseze noi proiecte europene, pentru a acoperi cât mai mult din aria serviciilor medicale.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria