ZF Private health

ZF Private Health. Claudia Oanea, managing director la Siemens Healthineers România: Este important să vedem că sistemul privat, dar şi cel de stat încep să se uite către noua tehnologie, sunt proiecte cu fonduri europene şi le pot accesa pentru a se dezvolta

15.09.2023, 00:06 Autori: Mirabela Tiron , Georgiana Mihalache

Imagistica de astăzi nu se poate face fără o tehnologie de înaltă performanţă, în 70% din cazurile în care un medic trebuie să pună un diagnostic imediat este nevoie de componenta de imagistică.

„Este important să vedem că sis­te­mul privat, dar şi cel de stat încep să se uite către noua tehnologie, sunt pro­iec­te cu fonduri europene şi le pot accesa pentru a se dezvolta. Curricula de pre­gătire a medicilor radiologi este simi­la­ră cu cea europeană şi este păcat să ştii că ai o curriculă europeană, dar echipa­men­tele din spitalele de stat să nu îţi permită acelaşi lucru. Am vrea să re­pli­căm modelul din alte ţări în România“, a spus Claudia Oanea, ma­na­ging di­rec­tor la Siemens Healthineers România, divizia de sănă­tate a Siemens, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

În România a ajuns deja în privat o noua tehnologie de photon counting pe computer tomografie, „vârful de lance pe componenta de computer tomo­gra­fie“. Mai mult,  toamna aceasta va ajun­ge primul RMN 7 Tesla la Univer­sitatea din Cluj, într-un proiect de cercetare. Acest echipa­ment există doar în 40 de exemplare la nivel mondial, potrivit ei.

Siemens are 120 de ani de istorie, iar în acest moment este lider de piaţă în domeniul în care activează.

„Susţinem dezvoltarea şi ştiinţa, toamna aceasta vom asista şi la venirea primului echipament RMN  7 Tesla la Cluj pe zona de cercetare. Vrem să vedem că universităţile din România îşi doresc să intre pe componenta de cercetare, trebuie să facem şi cercetare, doar aşa putem veni cu soluţii pe zona de patologie. Să ştii că în comunitatea mondială ştiinţifică este şi România  este fabulos“, a subliniat Oanea.

Claudia Oanea, managing director la Siemens Healthineers România: La nivel de statistică mondială astăzi în 70% din cazurile în care un medic trebuie să pună un diagnostic imediat este nevoie de componenta de imagistică, oricare ar fi ea.

Ea a mai explicat că în Germania, Siemens este partener cu spitale universitare, unde se duc echipamente în demo sau în dezvoltare, se duce o ultimă tehnologie, toată lumea vine cu input, apoi echipamentul merge înapoi în laborator pentru dezvoltare.

„Asta înseamnă să fii partener, atâta vreme cât suntem într-un format de echipă restul vine de la sine“.

În România, compania are o cotă de piaţă de 85% în sectorul privat ca nivel de unităţi vândute, potrivit datelor de anul trecut.

„La nivel de statistică mondială astăzi în 70% din cazurile în care un medic trebuie să pună un diagnostic imediat este nevoie de componenta de imagistică, oricare ar fi ea. (…) Este frumos să fii medic imagist şi să ai la dispoziţie cele mai noi echipamente. Curicula te învaţă lucruri teoretice şi atunci noi nu facem decât să venim în întâmpinare şi să oferim posibilitatea de cursuri pe tot ce înseamnă echipamente noi, apare inteligenţă artificială şi alte noutăţi“. Educaţia este importantă atât pe plan intern, în interiorul companiei, cât şi pe plan extern, în demersurile realizate în colaborare cu Societatea Română de Radiologie şi Imagistică Medicală.

„Avem nevoie în interiorul companiei de educaţia permanentă a angajaţilor, colegii noştri care vin să facă training pe echipamenete şi aduc noutăţi către medicii specialişti, avem nevoie de traininguri permanente pentru inginerii de service care au grijă de echipamente, atât pe plan intern şi extern împreună cu Societatea Română de Radiologie: ne dorim acelaşi  lucru, educaţia“, a spus Claudia Oanea.

În România sunt 1.860 de medici specializaţi în radiologie şi imagistică medicală, dintr-un total de 53.681 de medici (inclusiv cei de familie), potrivit ultimelor date.

Curricula de pregătire a medicilor rezidenţi în radiologie este aliniată cu curricula europeană, rezidenţii de radiologie studiază exact ca şi studenţii europeni, a spus profesorul universitar doctor Ioana Gheonea, preşedinta societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România (SRIMR).

„Pregătirea nu înseamnă doar pregătire în cadrul spitalului sau a universităţii unde este repartizat ci înseamnă şi participarea la toate manifestările ştiinţifice ale Societăţii Profesionale. Societatea de Radiologie are două manifestări ştiinţifice în cadrul anului universitar: o şcoală de vară şi congresul naţional de radiologie şi imagistică medicală. Rezidenţii au responsabilitatea de-a participa şi la aceste manifestări în afara de pregătirea lor în mod uzual“, a spus Gheonea.

În fiecare an se începe cu o şcoală de vară dedicată rezidenţilor, unde personalităţi naţionale şi internaţionale le prezintă cursuri şi lucrări practice.

„Tinerii de astăzi sunt familiari cu tot ce înseamnă tehnologie, imagistica astăzi nu se poate face fără o tehnologie de înaltă performanţă iar tehnica şi tehnologia imagistică a evoluat fantastic. Când am intrat în rezidenţiat, în Craiova existau acum 17 ani un singur aparat de CT şi RMN iar acum sunt multe aparate de înaltă performanţă şi în zonele limitrofe“.

Noi avem nevoie prin tot ceea întreprindem să aducem la cunoştinţa medicilor radiologi tot ce există nou pe piaţă, a mai adăugat ea. „Suntem foarte deschisi către tot ceea ce înseamnă noutate şi ne dorim la nivel naţional, noi suntem un liant între medicul practician radiolog, minister şi populaţie“, a mai adăugat Ioana Gheonea.

În ultimii doi ani de zile există o imensă inovaţie în inteligenţă artificială iar utilizarea programelor de inteligenţă artificială în medicină este din ce în ce mai mare, potrivit ei.

În prezent în cadrul centrului de imagistică al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova sunt trei programe de inteligenţă artificială, două legate de noduli pulmonari şI al treilea de scleroză multiplă.“Când avem de a face cu un volum mare de informaţii, ne punctează leziunile, noi putem spune dacă a pus un rezultat corect sau incorrect, aici intervine unicitatea umană. Inteligenţa artificială ne ajută foarte mult la un volum mare de informaţii dar nu ne poate înlocui“, a subliniat Ioana Gheonea.

Ioana Gheonea, preşedinta Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România: Suntem foarte deschişi către tot ceea ce înseamnă noutate şi ne dorim la nivel naţional, noi suntem un liant între medicul practician radiolog, minister şi populaţie.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria