ZF Private health

ZF Private Health. Cecilia Covrig, spitalul de boli cardiovasculare Angiomedica din Bucureşti: „Ne-am concentrat mai mult pe procedurile mai profitabile, chirurgicale, nu ne-am mai concentrat pe volum“

26.02.2024, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ Spitalul are 22 de paturi, două săli de operaţie şi şase cabinete de ambulatoriu.

Spitalul de boli cardiovasculare Angiomedica din Bucureşti, deschis de Cecilia Covrig, a ajuns la afaceri de 3 milioane de euro anul trecut şi a bugetat o creştere cu 15% pentru acest an.

„Angiomedica şi-a continuat trendul ascendent. Am avut o creştere operaţională de 28% faţă de anul 2022. Ne-am concentrat mai mult pe procedurile mai profitabile, nu ne-am mai concentrat pe volum şi aici pot să amintesc în primul rând procedurile chirurgicale. 38% este creşterea nu­mă­rului de proceduri chirurgicale. Procedurile la angiograf au fost mai limitate, dat fiind faptul că pacienţii ajung în primul rând pentru diagnostic intervenţional“, a declarat Cecilia Covrig, fondatoarea spitalului Angio­me­dica, la ZF Private Health.

Spitalul este specializat în dome­niul cardiovascular, are 22 de paturi, două săli de operaţie şi şase cabinete de ambulatoriu.

România ocupă un loc fruntaş la incidenţa bolilor cardiovasculare în UE şi în lume, lipseşte prevenţia, iar pacienţii ajung târziu la medic, potrivit ei. „Anul trecut numărul de pacienţi s-a ridicat la 10.500 pe ambulatoriu, spitalizare de zi, spitalizare continuă. S-au mai făcut investiţii în echipa­mente, cu 28% au crescut investiţiile faţă de 2022, s-a investit mult în instrumentar chirurgical, dat fiind creşterea numărului de operaţii“.

Spitalul Angiomedica este o in­ves­tiţie de la zero, a fost fondat având la bază o clinică Angiomedica, des­chisă în 2004 şi cumpărată de Cecilia Covrig în 2006. Clinica a fost primul laborator de cateterism privat din România, potri­vit ei, şi funcţiona cu cinci paturi şi trei cabinete de consul­taţie, iar investiţia pe care a realizat-o a dus spi­talul la 22 de paturi şi com­par­timent de terapie intensivă.

„Suntem în căutare de medici tot timpul, de la mijlocul anului am primit avizul Ministerului Sănătăţii pentru extinderea specialităţilor, însemnând că pe lângă cardiologie, chirurgie cardiovasculară, medicina internă a intrat de la mijlocul anului şi diabetul“.

Ea a mai precizat că veniturile au depăşit pragul de 3 milioane de euro şi pentru acest an a bugetat o creştere cu 15%.

„Contractul cu Casa de Sănătate a funcţionat foarte bine anul trecut şi a crescut undeva la 25% faţă de 2022. Cred că n-a existat lună să nu cerem suplimentar fonduri, pentru că cererea era destul de mare şi ne-am bucurat de suportul Casei“. Spitalul lucrează cu 33 de colaboratori, faţă de 10 colaboratori în primul an de funcţionare.

Piaţa este într-o dinamică continuă, sectorul privat a atras investiţii semnificative în clinici şi spitale în ultimii ani. Jumătate din pacienţii Angiomedica vin din Bucureşti iar jumătate din alte judeţe, din Transilvania, Moldova, din Dobrogea.

„Dacă în urmă cu şapte ani, când am deschis, media de vârstă era undeva la 60 de ani, după COVID 19, foarte mulţi pacienţi care se situează undeva la 40-45 de ani au început să aibă nevoie de investigaţii cardiologice şi cardiovasculare“.

Ea spune că trebuie să existe nişte programe de educaţie medicală astfel încât pacientul de peste 60 de ani să treacă pragul unei unităţi specializate de cel puţin două ori pe an.

Pe piaţa serviciilor medicale private activau 389 de firme în domeniul spitalicesc (pe cod caen 8610-activităţi spitaliceşti) în 2022, ce au cumulat afaceri totale de 2,17 miliarde de lei şi aveau 7.321 de angajaţi, potrivit ONRC.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria