ZF Private health

ZF Private Health. Bogdan Angheloiu, managerul general al centrelor de radioterapie MedEuropa: În noiembrie finalizăm investiţia într-un nou centru la Iaşi, după care urmează Bacău

19.05.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

MedEuropa s-a dezvoltat în România din 2018, având în prezent o reţea de patru clinici de radioterapie A cincea clinică urmează să fie deschisă anul acesta, la Iaşi.

Planurile de extindere a cen­tre­lor de radioterapie MedEuropa în România, începute în urmă cu cinci ani, includ oraşele Iaşi, unde la finalul lui 2023 va fi deschis un nou centru după o investiţie de 14-15 mil. euro, dar şi Bacău, care va deveni un „satelit“ pentru centrul din Iaşi, după cum a explicat Bogdan Angheloiu, mana­gerul general al MedEuropa. Numărul de pacienţi oncologici este în creştere, mai spune executivul, în perioade cei peste 300 de specialişti ai MedEuropa ajungând să lucreze la capacitate maximă pentru a face faţă cererii.

„În 2022 ne-am concentrat pe consolidarea celor patru clinici existente în piaţă, neavând niciun proiect nou pe care doream să-l deschidem. Ne-am pregătit pentru 2023, un an care are o dublă importanţă - împlinim cinci ani de existenţă cu primul centru pe care l-am deschis la Constanţa, fiind prima clinică privată de radioterapie deschisă în Dobrogea şi totodată sunt cinci ani de provocări şi tratamente oferite gratuit. Avem peste 100.000 de tratamente şi respectiv 4.000 de pacienţi trataţi“, a spus Bogdan Angheloiu la ZF Private Health.

 

Noi oraşe pe harta dezvoltării

Iaşi şi Bacău sunt oraşele de pe lista de investiţii a MedEuropa, pentru Iaşi compania fiind aproape de finalul investiţiei de circa 14-15 mil. euro. În cazul acestui oraş, operatorul medical a tatonat construcţia centrului încă de la întrarea pe piaţă. La Bacău există deja autorizaţie de construcţie.

„Am început construcţia centrului din Iaşi, în acest fel ne vom extinde în toate provinciile istorice ale României. În Iaşi a fost dificil să găsim un teren central, cu acces la transportul în comun, să fie proximitatea altor spitale şi să fie uşor de accesat. Am ştiut că aici vom găsit personal de care avem nevoie, deci toate criteriile pentru au fost îndeplinite de la bun început. Din păcate, găsirea unui teren pe care să putem construi un centru medical a fost extrem de complicată“, a explicat Bogdan Angheloiu.

În total, investiţia MedEuropa în România după deschiderea centrului din Iaşi va ajunge la 65-70 mil. euro. Compania a ajuns la 91 mil. lei (aproape 20 mil. euro) cifră de afaceri în 2022 în România, iar targetul pentru anul 2023 este să depăşească pragul de 100 mil. lei afaceri. Aproape întreaga cifră de afaceri a centrelor de radioterapie vine din colaborarea cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin programele naţionale pentru cancer, decontate pentru pacienţi, astfel că aceştia nu plătesc pentru tratamentele primite în centrele private.

„Pentru 2023, sperăm la o reluare a proiectelor care au fost temporizate în pandemie şi acum  toate aceste lucruri devin posibile şi probabile.  Ne dorim şi o înţelegere mai bună telemedicinei, precum şi noutăţi cum sunt cele legate de utilizare inteligenţei artificiale“, a precizat managerul MedEuropa.

 

Tehnologia este soluţia

În contextul unei resurse umane în scădere, mai ales în domeniul oncologic şi cel al radioterapiei, MedEuropa a mizat pe tehnologie, pe inteligenţa artificială pentru a veni în sprijinul medicilor din cadrul centrelor şi a le eficientiza timpul.

„Tratarea acestui număr de pacienţi a fost o suprasolicitare din punct de vedere al organizării, un efort suplimentar din partea colegilor medici, asistenţi, fizicieni, dar şi pentru echipa administrativă. De aceea, anul trecut am decis achiziţia unui soft de inteligenţă artificială dedicat medicilor, astfel încât aceştia să decidă planurile de tratament într-un timp optim“, a spus Bogdan Angheloiu.

El a adăugat că inteligenţa artificială nu înseamnă că medicii vor fi înlocuiţi, aparatura fiind în continuare folosită de specialişti, însă instrumentele tehnologice scad timpii de tratament, pot găsi elemente pe care ochiul şi creierul uman nu le percepe, mai ales în contextul suprasolicitării. „Rezultatele şi interpretările oferite de inteligenţa artificială sunt obligatoriu validate de personalul medical“.

 

Potenţialul pieţei locale

MedEuropa este un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, co-preşedinte al grupului Jacobs Holdings, un grup de investiţii elveţian cu sediul în Zurich, înfiinţat de antreprenorul Klaus J. Jacobs în 1994, care a dezvoltat afaceri în domeniul ciocolatei şi al cafelei (brandul Jacobs).

În 2018, România a primit prima investiţie în domeniul medical din partea companiei, odată cu deschiderea primului centru de la Constanţa, iar potenţialul pieţei de radioterapie este de creştere. Ingredientele pentru dezvoltare sunt specialiştii, infrastructura, dar şi tehnologia, elemente care vor atrage investiţii în centrele universitare mari, dar şi în alte oraşe mai mici.

„MedEuropa este pionierul acestor investiţii în serviciile de radioterapie şi oncologie, care au început aici în urmă cu opt ani. Multe soluţii tehnice au fost implementate în România şi sunt chiar superioare celor din Vest. Grupul este încrezător că nivelul calitativ al tratamentelor din Europa de Vest este identic cu ceea ce am obţinut în România în aceşti cinci ani de când funcţionăm“, a concluzionat Bogdan Angheloiu.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria