ZF Private health

Robert Şerban, Gral Medical: Deschidem spitalul de oncologie din Ploieşti, o investiţie de 7 milioane de euro, şi mai dezvoltăm o clinică şi un laborator la Constanţa

05.04.2024, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Gral Medical a ajuns anul trecut la afaceri de 60 mil. euro, iar pentru acest an estimează 80 mil. euro Din acest an toată reţeaua va oferi şi partea de testare genetică, o nouă linie de business dezvoltată.

Gral Medical, unul din cei  mai  mari jucători de pe piaţa serviciilor medicale private, specializat în oncologie şi care s-a dezvoltat în mod organic, a finalizat anul trecut cu afaceri de 60 de milioane de euro, iar pentru acest an estimează 80 mil. euro, potrivit oficialilor companiei.

„Vom deschide spitalul din Ploieşti  într-o lună sau două. Va avea 22 de paturi şi va oferi servicii de chimioterapie, radioterapie. Vom avea un accelerator liniar şi partea de imagistică necesară pentru zona de oncologie, un CT şi un RMN, plus partea de consultaţii“, a declarat Robert Şerban, proprietarul Gral Medical, în cadrul emisiunii ZF Private Health. Investiţia s-a ridicat la 7 milioane de euro.

La finalul anului trecut, compania a deschis şi o clinică la Piteşti, în urma unei investiţii de 300.000 de euro. Mai mult, urmează să deschidă la Constanţa o clinică şi un laborator, aceasta fiind prima inves­tiţie realizată de companie în zona Dobrogei.

„Anul acesta a debutat destul de bine, primele luni au fost în parametri, chiar un pic peste ceea ce ne-am programat. (...) Toată reţeaua va oferi în acest an, inclusiv spitalul din Ploieşti, partea de testare genetică, care este în programul naţional de testare gene­tică, o nouă linie de business dezvoltată“.

Grupul Gral a avut o strategie diferită de a competitorilor şi a mizat pe  un segment de nişă, fiind activ în special pe oncologie, analize de laborator (inclusiv imagistică) şi dializă. Serviciile oncologice au de­venit o nişă pe care au pariat tot mai mulţi operatori privaţi, în condiţiile în care în România sunt peste 126.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice. 

„Partea de genetică acoperă două niveluri: cel de testare ereditară în zona oncologică (dacă există anumite mutaţii care predispun către cancer) şi partea  genetică.

În zona de diagnostic şi tratament foarte multe medicamente sunt targetate pe anumite mutaţii genetice şi ca să ştii dacă poţi să faci tratamentul cu respectivul medicament trebuie să faci în prealabil o testare genetică“.

Tot mai mulţi pacienţi cu probleme oncologice se îndreaptă spre sistemul privat de sănătate, având în vedere că în spitalele de stat nu îşi  pot efectua tratamentul.

„Noi am făcut dezvoltare organică, nu am mers prin achiziţii, liniile noastre principale sunt analize de laborator, dializă şi oncologie. (...) Suntem pe sistemul step by step, să funcţioneze cele pe care le-am deschis (spitale, clinici - n.red.), să intre pe break even (profit - n.red.). Ne uităm şi după noi oportunităţi în piaţă“.

Gral Medical este una dintre cele mai mari companii pe segmentul oncologic, cele mai importante două firme ale grupului sunt Gral Medical şi Medical Center Gral.

El a mai precizat că a crescut numărul de pacienţi pentru că incidenţa bolilor oncologice este mare şi a crescut  în rândul persoanelor tinere. „Au apărut cancerele la persoane mai tinere, persoanele care au venit către noi sunt dintr-o categorie de vârstă mai scăzută. Noi am completat cam tot ceea ce înseamnă servicii adiacente bolii oncologice, pentru că bolnavul oncologic are nevoie şi de cardiologie, endo­crinologie, plus departamentul de tratament cu iod“.

Proprietarul Gral Medical spune că nu există la momentul acesta programe naţio­nale de prevenţie şi de screening, pentru că pre­venţia înseamnă control regulat, iar partea de screening înseamnă control tar­ge­tat pe boala respectivă.

„La prevenţie este con­trol general. Această parte de screening poate fi făcută şi cu penalizare pe pacient, adică să existe şi o zonă de motivare a pa­cien­tului să facă acest screening. Dacă nu ai făcut respectivul screening, să fii obligat să dai nişte bani, să faci coplată şi atunci să fie in­tere­sată lumea să poată să facă screenigul ca să depistăm din timp. Este nevoie de un astfel de program făcut de Ministerul Sănătăţii“.

El a mai precizat că în cadrul Gral Medical dializa, chimioterapia, radioterapia sunt decontate total, dar o parte din servicii nu sunt decontate: serviciile de biologie moleculară, o parte din serviciile de genetică nu sunt decontate de Casă.

Compania a ajuns la 800 de angajaţi. Marea majoritate sunt medici permanenţi, pentru că medicul angajat poate să fie la dis­po­ziţia pacientului oricând are nevoie, precizează el.

„Pacientul oncologic nu este un pacient programabil, este un pacient cronic care are nevoie de un doctor permanent“.

El spune că vede o fluctuaţie în zona personalului asistentelor medicale, dar piaţa poate să absoarbă un nivel de plată până la un anumit nivel, pentru că în final se răsfrânge în plata pe care o face pacientul.  Cu cât salariile sunt mai sus, cu atât pacientul va trebui să deconteze nişte servicii mai mari. Fie că le decontează direct, fie că le decontează prin plata de la stat, prin decontările de la Casa de Asigurări, a mai adăugat el.

Nevoia de servicii medicale este foarte mare, iar piaţa serviciilor medicale se va consolida.

Într-un deceniu afacerile companiilor care activează pe piaţa serviciilor medicale private, în asistenţa medicală specializată, au ajuns la 10,3 miliarde de lei (2 mld euro) în 2022, în creştere cu 13% faţă de anul anterior şi mai  mult decât dublu faţă de cinci ani în urmă.   Spre comparaţie, cifra de afaceri totală raportată de firmele din acest sector a crescut de cinci ori faţă de nivelul raportat în urmă cu zece ani.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria