ZF Power Summit

Corneliu Bodea, CEO Adrem and President of Romanian Energy Center: Noi nu avem o abordare strategică şi de aceea ne e greu să coalizăm şi la nivel de industrie, dar şi la nivel de stabilire a obiectivelor strategice

Corneliu Bodea, CEO Adrem and President of Romanian...

Autor: Miruna Diaconu

24.02.2021, 17:45 119

Corneliu Bodea, CEO Adrem and President of Romanian Energy Center, spune că România nu a avut niciodată o abordare startegică în niciun domeniu, cu atât mai puţin în cel energetic, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru ţara noastră.

„Noi nu avem o abordare strategică şi de aceea ne e greu să coalizăm şi la nivel de industrie, dar şi la nivel de stabilire a obiectivelor strategice, pentru că în mod normal ar trebui să avem o viziune care să fie bazată pe o strategie care să aibă nişte obiective strategice şi care să aibă un plan de acţiune în spate, iar acest plan să fie drumul pe care ar trebui să îl parcurgem. Nu am am avut niciodată această abordare. Demand response are nevoie de o infrastructură inteligentă, nu putem asigura un concept precum demand response atunci când noi avem din 8 milioane de consumatori, circa 2 milioane cu contoare inteligente”, spune Corneliu Bodea, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit.

Alte declaraţii:

Este o veste bună pentru antreprenoriatul local deoarece creează o nouă oportunitate pentru lucrări, problema legată de economia circulară este mult mai complexă şi are multe aspecte printre care şi cele legate de energie.

Din punctul meu de vedere, economia circulară este un concept care a apărut ca o necesitate, ca un răspuns la o realitate gravă, pentru că fiecare cetăţean al UE consumă jumătate de tonă de deşeuri pe an, peste 170 kg exlusiv de ambalaje pe an ceea ce în mod evident ar putea să ducă în viitor la un blocaj total, la o degradare a mediului, dar şi la o creştere enormă a serviciilor de salubritate.

Rolul pe care energia şi tranziţia energetică l-ar putea avea aici, implicit rolul antreprenorilor din industrie, personal îl văd ca pe un rol care este, mai ales în zona consumului de energie, a modului în care suntem obişnuiţi să utilizăm energie, adică a eficienţei energetice.

Modelul de producţie, transport şi distribuţie, modelul de consum în energie va trebui reanalizate, avem nevoie de o producţie de energie curată, ceea ce înseamnă reţele flexibile, adică investiţii în ceea ce numim smart grids. Avem nevoie de un consum adaptat acestor reţele, sigur că toate aceste dezvoltări ale prezentului sunt de natură să îi stimuleze pe antreprenori să creeze o deschidere pentru lucrări în această zonă, cred că antreprenorii care vor reuşi în domeniul energiei sunt cei care iau în considerare în planurile lor această dezvoltare.

Această discuţie legată de economia circulară şi de legătura ei cu tranziţia energetică ale legătură cu atitudinea fiecăruia dintre noi, fie că vorbim de atitudinea noastră ca cetăţean sau de companii. De exemplu, organizaţia pe care o conduc este extrem de implicată în astfel de proiecte pentru că noi derulăm un număr important de proiecte de cercetare în consorţii finanţare pe programele Horizon 2020 şi Horizon Europe.

Din rolul meu de conducător, suntem implicaţi în proiecte care vizează această transformare spre ceea ce înseamnă economie circulară, o tranziţie spre energia regenerabilă şi pot aduce aici programul Casa Verde, care finanţează pe consumatorii mici să îşi instaleze sisteme pentru a-şi acoperi o parte din consum şi pentru a produce, ca majoritatea proiectelor finanşare şi coordonate în România, acesta proiect întâmpină dificultăţi, sunt circa trei luni întârziere în decontare.

Avem un nou proiect în care suntem abia la început, din care suntem parte şi anume Electric Up, care vizează micile businessuri pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, nu sunt perfecte, dar arată că România are o preocupare din ce în ce mai serioasă pentru a se înscrie în trendul acesta al UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO