ZF Polii de business ai României

ZF Polii de business ai României. Lucian Asănăchescu, CEO al IMRA Real Estate: Constanţa are nevoie de un business park, sunt investitori mari privaţi şi instituţionali care caută segmente neexploatate. IMRA este partener cu Global Vision pentru proiectul logistic Constanţa Business Park, o investiţie de peste 200 milioane de euro

22.11.2021, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Investiţiile rezidenţiale au pre­dominat până acum în Constanţa dar se anunţă proiecte noi logistice, de retail şi chiar pe segmentul de birouri, a spus Lucian Asănăchescu, CEO al IMRA Real Estate din Constanţa, în cadrul emisiunii Polii de Business ai României, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Bucharest Real Estate Club (BREC).

„Sunt investitori mari privaţi şi investitori instituţionali care se uită să dezvolte proiecte mixed use, ce implică automat şi partea de rezidenţial, dar nu preponderent. Rezidenţialul se va vinde mai repede având şi servicii conexe lângă. Investitorii instituţionali caută segmente care nu sunt exploatate, mai ales partea de birouri. În Constanţa nu există clădiri de birouri tip A, investitorii instituţionali cu care discutăm sunt interesaţi în tipuri de investiţii care nu au fost abordate. Constanţa are nevoie de un business park în adevăratul sens al cuvântului, sunt foarte multe firme din zona Portului Constanţa, din zona logistică,  din zona farmaceutică şi chiar din zona de retail care  nu au unde să îşi ţină companiile“, a declarat Lucian Asănăchescu, CEO al IMRA Real Estate din Constanţa.

El mai precizează că a avut de-a lungul timpului o companie de call center care voia să intre pe piaţa din Constanţa şi să recruteze 2.000 de oameni.  „Problema ar fi fost  unde puneam aceşti oameni.  Neavând clădiri de birouri unde să lucreze tot proiectul, a fost oprit. Încercăm să venim în sprijinul firmelor de IT din ţară care ne tot contactează şi să dezvoltăm cu aceşti investitori privaţi sau instituţionali primul business center din Constanţa“. Asănăchescu a mai declarat că lucrează la un proiect mare cu un fond de investiţii, un proeict pe 23 de hectare, care va cuprinde două clădiri de birouri de tip clasa A, rezidenţial, retail, grădiniţă, săli de fitness, poate o clinică medicală. „Noi începem şi lucrăm pentru release, clădirile vor fi poziţionate în proximitatea unui centru comercial destul de mare, vor atrage firme din zona portului“.

 

Constanţa se conturează ca pol logistic

IMRA este partener cu Global Vision pentru proiectul logistic Constanţa Business Park, o investiţie de peste 200 mil. euro.

„Este prima şi cea mai mare investiţie făcută după Revoluţie pe zona Constanţa. Este unul dintre proiectele de referinţă pentru Constanţa, în special pe partea de logistică pentru că este un proiect pe 100 de hectare, cuprinde atât partea de logistică, dar şi industrial cu intermodal pe spate într-o fază ulterioară.“

„Valoarea estimată depăşeste 200 mil. euro, ceea ce pentru piaţa din Constanţa este o investiţie considerabilă. Suntem pe partea de consultanţă şi suport local, atât pentru preînchirieri, cât şi pentru alte servicii conexe, cum ar fi realizarea sensului giratoriu de la drumul naţional, partea de infrastructură şi tot ce mai este nevoie. Faza a doua a început, proiectul este în plină desfăşurare, începem de săptămâna viitoare campania de preînchiriere pentru o suprafaţă de 19.000  metri pătraţi care este disponibilă în acest depozit modern, apoi vom fi implicaţi în cele 6 boxuri care vor fi dezvoltate de GlobalVision“.

El mai spune că poartă discuţii avansate cu un partener din Danemarca pentru dezvoltarea unei fabrici pentru producţia de echipamente medicale în partea de est a proiectului, spre mare.

„Mai suntem implicaţi pe alt proiect, DP World Logistics, un proiect în cadrul terminalului de la DP World Constanţa Sud Agigea, proiect clasa A, de 60.000 mp, cu o valoare ce va depăşi 30 mil de euro. Cea mai notabilă tranzacţie pentru noi anul acesta a fost cea de la Hornbach, am fost implicaţI în tranzacţionarea unui teren de 7,6 hectare în Constanţa, la un bulevard principal, ne-am implicat pentru servicii conexe, pentru tot ce înseamnă acest proiect, demolarea silozului existent de pe teren, eliberarea, curăţarea terenului, realizarea PUZ-ului. Sunt multe proiecte notabile pe partea de rezidenţial, există faza a doua la Gran via Marina, faza Neo Mamaia, Energia Residence. Sunt foarte multe proiecte, se revine la o normalitate“.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea ZF Polii de business ai României