ZF Piaţa gazelor

Harald Rainer Kraft, AIK Energy: 1 din 5 consumatori îşi va schimba furnizorul de gaze în primul an de liberalizare a pieţei

24 iul 2020 Autor: Răzvan Botea

Advertorial

„AIK Energy a început demersurile pentru o serie de investiţii în parcuri eoliene, fotovoltaice şi cogenerare de înaltă eficienţă.“

Harald Rainer Kraft, re­pre­zen­tantul grupului in­terna­ţional AIK Energy LTD în Româ­nia, furni­zor de gaze şi electrici­tate, spune că studiile companiei arată că aproximativ 20% din consumatorii casnici din România îşi vor schimba furnizorul de gaze în primul an după liberalizarea pieţei.

„Am analizat dinamica pieţelor, comportamentul participanţilor pe piaţa de gaze din statele care au trecut la un moment dat printr-un proces similar cu cel prin care trece piaţa gazelor din România. Am identificat şi evaluat mai multe modele matematice posibile de maturizare a com­por­tamentului consuma­torilor casnici şi putem să anticipăm că în primul an de liberalizare a pieţei circa 20% din consu­ma­tori îşi vor schimba furni­zorul, şi aici vorbim despre aproxi­mativ 700.000 de locuri de consum.“

În prezent în România sunt aproxi­ma­tiv 3,5 mil. consu­matori cas­nici. Harald Kraft mai spune că esti­mea­ză că, dintre cei dispuşi să îşi schimbe furni­zo­rul de gaze, apro­ximativ 10-15% vor opta pentru com­pania pe care o reprezintă.

„Noi estimăm şi, bine­înţeles, ne dorim ca până la sfârşitul aces­tui an undeva între 10 şi 15% din cei care sunt dis­puşi să-şi schimbe fur­ni­zorul să sem­neze con­tracte cu AIK Energy România.“

Compania a avut în 2019 o cifră de afa­ceri de 1,2 mld. lei, în creştere puternică faţă de 2018, când AIK Energy Româ­nia a avut afa­ceri de 180 mil. lei. Filiala din România a AIK Energy are în acest mo­ment peste 60 de angajaţi, mai transmit reprezentanţii companiei.

„În ceea ce priveşte previziunile din 2020, preconizăm că vom ramâne la nivelul cifrei de afaceri de anul tre­cut, având în vedere creşterea can­ti­tăţilor tranzacţionate în raport cu scă­derea generală a preţului în 2020.“

AIK Energy plănuieşte să inves­teas­că în România în surse de energie rege­ne­ra­bilă în perioada următoare: „România are un potenţial mare în ceea ce priveşte sur­sele de energie re­ge­nerabilă, iar AIK Energy a început de­mersurile pentru o se­rie de investiţii în parcuri eoliene, foto­vol­taice şi cogenerare de înaltă eficienţă, cu sco­pul de a respecta mediul şi de a îmbună­tăţi stilul de viaţă al consumatorilor.

Harald Kraft mai spune că preţul ga­zelor naturale pentru populaţie tinde să scadă cu 15% prin comparaţie cu preţul reglementat, în urma liberalizării preţului la gaze pentru populaţie în România.

„Aşa cum am menţionat înainte, este o regulă economică clară: creşterea ofertei duce la scăderea peţului. Dacă analizăm ofertele furnizorilor de gaze din România în contextul liberalizării, putem observa acest lucru. Există o tendinţă de scădere cu 15% a pre­ţului pentru consumatorii cas­nici în compa­raţie cu preţul re­glementat. AIK Energy face tot posibilul să ofere con­suma­torilor un preţ avan­tajos în con­diţiile unei pieţe concu­ren­ţiale, consi­de rând că fiecare are drep­tul să aleagă cel mai mic preţ.“

Compania a lansat o campanie de informare în pri­vin­ţa liberalizării preţului la gaze, mai spune Harald Kraft, prin care să informeze consumatorii cu pri­vire la faptul că îşi pot alege furnizorul de gaze şi procedura de schimbare a acestuia.

„Vrem să le arătăm consumatorilor ce beneficii poate să aducă această libera­lizare, încercăm să le explicăm faptul că pot alege atât furnizorul dorit, cât şi cel mai mic preţ din piaţă, dar şi că furnizorul poate fi schimbat oricând, chiar şi după 1 iulie. Este impor­tant să înţe­leagă că nimeni nu rămâne fără gaz, nici măcar pen­tru o frac­ţiune de secun­dă, în cazul în care se hotă­răşte să îşi schim­be furnizorul. Iar schim­barea poate aduce o economie sem­ni­fica­tivă în bugetul fiecăruia.“

El mai spune că liberalizarea preţului la gaze a venit într-un moment oportun, în contextul în care preţurile gazelor naturale sunt în scădere la nivel mondial, iar liberalizarea oferă consumatorilor posibili­tatea să aleagă un furnizor mai ieftin.

„Credem că decizia privind libe­ra­liza­rea pieţei gazelor naturale a sosit exact în mo­mentul oportun. Preţurile la gaze na­turale au început să scadă peste tot în lume, iar prin libe­ralizare con­sumatorilor casnici li se oferă posi­bilitatea să acceseze preţuri mai avan­tajoase, iar acest lucru este de­terminat atât de faptul că scade preţul general al gazului, dar se şi creează un mediu concurenţial la nivel naţional.“

Harald Kraft mai spune că piaţa gazelor din România este una tânără şi entuziastă în privinţa liberalizării preţu­lui gazelor, iar acest lucru face inevi­tabilă suprareglementarea pieţei.

„Piaţa gazelor din România este o piaţă tânără. Iată, abia acum asistăm la liberalizarea, să spunem, completă a pieţei. Aş face o paralelă cu cursele de cai. Aţi văzut cum se comportă caii care stau la linia de pornire şi aşteaptă sem­nalul de începere? Sunt nerăbdători să intre în competiţie, au emoţii, tind să pornească înaintea celorlalţi. De câtă măiestrie trebuie să dea dovadă călăreţii pentru a le controla temperamentul, entuziasmul şi energia! Acum suntem martorii lansării pieţei libere de gaze, participanţii au şi ei temperament, entuziasm şi energie, şi la propriu şi la figurat. Este inevitabil ca o astfel de piaţă tânără să fie supra-reglementată.“

El dă drept exemplu piaţa germană, în care autoritatea de reglementare nu in­tervine pe piaţă, ci doar o supraveghează.

„Este evident că toţi participanţii ur­mează să înveţe să gestioneze această li­bertate de mişcare. Am putea aduce drept exemplu Germania, unde regu­lato­rul «Bundesnetzagentur» nu inter­vine pe piaţă, ci doar o supra­veghează. În acest context, pentru toţi furnizorii este garantat un acces ne­discriminatoriu la reţelele de transport. Iar concurenţa sănătoasă între furnizori este menţinută de Consiliul Concurenţei.“

Harald Kraft mai spune că liberalizarea preţului la gaze în România va aduce mai multe avantaje pe termen scurt, dar şi avantaje pe termen lung: „Liberalizarea presupune o serie de avantaje imediate, dar şi schimbări benefice pe termen lung. Un prim impact se regăseşte în diversitatea ofertelor de preţuri ale furnizorilor, care ar trebui să se alinieze la condiţiile pieţei. Şi mai mult, consumatorilor li se acordă accesul liber la informare şi conştientizare, ceea ce creează premisele unei pieţe dezvoltate, flexibile şi transparente.“

În acest context, reprezentantul AIK Energy crede că jucătorii din piaţa de furnizare de gaze pentru populaţie vor fi în competiţie nu numai din perspectiva preţului, ci şi pe zona de servicii oferite consumatorilor.

„Pe lângă preţul gazului - un element foarte important, pe baza căruia consu­matorul casnic îşi formează decizia de a con­tracta, la fel de importante vor fi şi aşa-nu­mitele soft skills, capabilităţile furni­zorilor de a-şi fideliza clienţii prin servicii conexe, accesorii, modalitatea şi calitatea comunicării etc.“

 

Parteneri: