ZF Piaţa gazelor

Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Ne aşteptăm la intensificarea concurenţei pe piaţă, la preţuri mai bune pentru consumatori şi la migraţia consumatorilor de la oferte mai scumpe spre cele mai ieftine

22 iul 2020 Autor: Răzvan Botea

„Aşteptarea noastră este să intre şi alţi jucători, unii chiar importanţi. Avem în vedere furnizorii de energie electrică.“

Liberalizarea pieţei gazelor na­tu­rale pentru consumatorii cas­nici o să aducă intensifi­ca­rea concu­ren­ţei pe piaţă şi im­plicit preţuri mai mici pentru ga­zele pentru populaţie, este de părere Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliu­lui Concurenţei. În acest context, pentru a exer­cita presiune concurenţială, este nevo­ie ca populaţia să fie corect infor­ma­tă cu privire la posibili­tatea de a alege furnizorul de gaze.

„În urma procesului de liberalizare a pieţei de furnizare a gazelor pentru consu­ma­torii casnici, ne aşteptăm la inten­sifi­carea concurenţei pe piaţă, la preţuri mai bune pentru consumatori şi la migraţia con­su­matorilor de la oferte mai scumpe spre cele mai ieftine. Succesul procesului de liberalizare depinde în mod funda­men­tal de acţiunea consumatorilor, de presiu­nea concurenţială exercitată de aceştia. De aceea, este esenţială infor­ma­rea consuma­to­rilor cu privire la posibi­lita­tea schimbării furnizo­rului, la elemen­tele pe care trebuie să le aibă în vedere când analizează o ofer­tă“, a declarat Bogdan Chiriţoiu în ca­drul unui interviu acordat Ziarului Financiar.

Bogdan Chiriţoiu mai spune că scopul Consiliului Concurenţei în contextul pro­cesului de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici este scăderea preţului la gaze pentru populaţie, în special în sezonul rece.

„Scopul nostru este ca pia­ţa să funcţioneze optim, mai ales odată cu începerea sezo­nului rece, când se înregistrează o creş­tere a consumului, astfel în­cât consumatorii să «simtă» în factură efectele liberali­zării pieţei, respectiv scăderea preţului la gaze naturale.“

Consiliul Concurenţei se aş­teap­tă să mai intre şi alţi jucători în pia­ţa furnizării de gaze, în special cei din zona de energie electrică, care să vină cu ofer­te de tipul gazeĂenergie sau gazeĂalte servicii.

„Aşteptarea noastră este să intre şi alţi jucători, unii chiar importanţi. Avem în vedere furnizorii de energie electrică - ve­dem că unii au intrat deja, dar şi furni­zo­rii de alte servicii, care deţin infra­struc­tură şi informaţii cu privire la clienţi casnici, cum sunt, de exemplu, furnizorii de servicii de comunicaţii. Ca urmare, ne aşteptăm să creas­că oferta de pachete in­te­grate gazeĂenergie, gazeĂalte servicii.“

Bogdan Chiriţoiu mai spune că, de la în­ceputul liberalizării preţului gazelor na­turale pentru populaţie (1 iulie 2020), au apă­rut pe piaţă oferte mai bune decât pre­ţurile care erau înainte de liberalizarea pieţei.

„Am văzut că au apărut deja pe piaţă oferte mai atractive comparativ cu condiţiile prevăzute în contractele de până acum. În acest context, este foarte important ca furnizorii actuali să nu-i blocheze pe acei consumatori care doresc să schimbe furnizorul şi să încheie contracte în condiţii mai avantajoase.“

Consiliul Concurenţei are în curs o investigaţie pe piaţa furnizării de gaze pentru populaţie, însă este devreme pentru a trage concluzii, mai spune Chiriţoiu.

„Urmărim cu atenţie ce se întâmplă, strân­gem date - avem în curs o investigaţie pe această piaţă, care ne oferă cadrul legal pentru a obţine informaţii de la companii - şi dacă vom constata nereguli, vom interveni.“

El mai spune că pentru sectorul de furnizare gaze este important să se defi­nitiveze cadrul legislativ, inclusiv partea de obligativitate pentru producă­torii de gaze de a vinde o parte din producţie pe pieţele centralizate. Potrivit unui ordin din acest an al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pro­ducătorii de gaze naturale a căror pro­ducţie anuală depăşeşte 3 mil. MWh au obligaţia să oferteze 30% din producţia aferentă anului 2019 pe pieţele centralizate din România.

„În acelaşi timp, este foarte important să se definitiveze cadrul legislativ aplicabil în sector. Aici mă refer la ultimele schimbări ale reglementărilor în ceea ce priveşte obligaţia de ofertare a producă­to­rilor pe pieţele centralizate - Gas Release Programme-GRP şi la introdu­cerea obli­gaţiei de ofertare la vân­za­re/cum­pă­rare pentru celalţi participanţi la piaţă, dar şi la modificarea Legii energiei şi a gazelor, prin care se stabileşte inclusiv un mecanism de taxare a furnizorilor.“

Bogdan Chiriţoiu a mai spus că speră ca, în urma liberalizării preţului la gaze pentru populaţie, toţi jucătorii din piaţă să-şi modifice ofertele de furnizare de gaze naturale în sens descrescător: „Sperăm ca toţi operatorii din piaţă să-şi modifice ofertele pentru consumatorii casnici şi să ofere un preţ bun la gaze naturale, care să reflecte evoluţia preţului pe piaţa angros.“

 

Parteneri: