ZF News

Vicepreşedintele KMG International: Nu se pune problema existenţei a mai mult de 3 rafinării în România acum

Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG International: Capacitatea de producţie a celor trei rafinării teoretic poate asigura consumul de produse petroliere în România

Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG International: Capacitatea de producţie a celor trei rafinării teoretic poate asigura consumul de produse petroliere în România

Autor: Roxana Petrescu

03.03.2015, 00:04 188

Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG Interna­tional, fostul grup Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, spune că deşi situaţia de la Rafo Oneşti, rafinărie care va fi vândută la fier vechi, „este dureroasă“, ţinând cont de consumul actual al României nu se pune problema existenţei a mai mult de trei răfinării, cele care mai funcţionează acum.

Deşi la momentul Revoluţiei, România avea 10 unităţi de rafinare, în prezent doar trei mai realizează produse petroliere. Cele mai mari închideri au fost realizate în 2011, când Petrom a decis să pună lactătul pe rafinăria Arpechim Piteşti, pentru ca la începutul anului acesta acţionarii RAFO Oneşti să anunţe că unitatea va fi dezmembrată şi vândută la fier vechi.

„Ce se întâmplă cu RAFO este dureros“, a spus Cătălin Dumitru, în cadrul ZF Power Summit ’15, cea de-a patra ediţie a evenimentului dedicat în exclusivitate domeniului energetic organizat pe 23-24 februarie de Ziarul Financiar. În acest moment, în România mai func­ţionază rafinăriile Petrobrazi (Ploieşti), cu o capacitate de 4,2 milioane de tone, deţinută de OMV Petrom, Petromidia (Năvodari), cu o capacitate de 5 mi­lioane de tone, aflată în portofoliul Rompetrol şi Petrotel Lukoil (Ploieşti), deţinută de ruşii de la Lukoil, care are o capacitate de 2,4 milioane de tone.

„Capacitatea de producţie a celor trei rafinării teoretic poate asigura consumul de produse petroliere în România. Nu se pune problema existenţei mai multor rafinării la ora actuală, este o părere personală”, a mai spus Dumitru. Asigurarea consumului intern de produse petroliere prin propria capacitate de rafinare a fost posibilă datorită unor investiţii de circa un miliard de euro realizate în cele mai mari două rafinării locale, Petromidia şi Petrobrazi.

La mijlocul lui septembrie, Petrom, cel mai mare jucător din industria petrolieră locală, a finalizat un program de investiţii de 600 mil. euro în rafinăria Petro­brazi, singura unitate de procesare a petrolului pe care o mai are în portofoliu. Cu o capacitate de 4,2 milioane de tone, reprezentanţii Petrom au spus la momentul finalizării proiectului că unitatea poate asigura de una singură circa 47% din cererea totală de carburanţi a României, care anual consumă circa 6 mil. tone de ben­zină şi motorină. Din această cantitate, circa 4 milioane de tone reprezintă numai consumul de motorină.

La rândul lor, kazahii de la Rompetrol au terminat la finalul lunii septembrie 2012 un program de investiţii de 380 de milioane de dolari (aproape 300 de milioane de euro) în creşterea capacităţii de rafinare a Petro­mi­dia, cel mai important activ din structura grupului pe­trolier. Astfel, unitatea din Năvodari a ajuns la o capa­ci-tate de producţie de 5 milioane de tone anual, în creş­tere de la 3,5 milioane de tone, cel mai important aspect fiind creşterea producţiei de motorină de la 1,5 milioane de tone la 2,5 milioane de tone anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO