ZF News

Unii proprietari de pensiuni şi hoteluri cer pe vacanţa de Revelion un tarif similar cu salariul mediu net lunar. Cum reuşesc să îi atragă pe români de sărbători?

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mirabela Tiron

07.12.2013, 13:25 751

„Nu mai avem nicio cameră liberă, toate cele 21 au fost rezervate“, a spus Iana de la pensiunea Topaz, din Băile Felix. Pachetul a costat 1.500 de lei (340 de lei) pentru cazare în cameră dublă, timp de patru nopţi, cu cină festivă inclusă.

Şi în Bucovina pensiunile şi-au găsit clienţi, deşi tarifele sunt şi de trei-patru ori mai mari decât într-o perioadă normală.

„Mai avem două camere libere pentru Revelion din 12 camere în total. Pachetul costă 1.500 de lei (340 de euro) de persoa­nă, cu mic dejun inclus şi cină“, a spus Iulia­na de la pensiunea Casa Călin din Buco­vina. Cele mai multe unităţi solicită pentru pachetul de trei-patru nopţi de Re­ve­lion o sumă similară cu salariul mediu net lunar.

Cu toate acestea, cele mai multe şi-au găsit clienţi. Pe site-ul turistinfo.ro, la mul­te pensiuni din staţiunile din ţară apare mesajul că sunt ocupate de Reve­lion, la fel şi pe site-ul inter­na­ţional de rezervări booking.com. De exem­plu, la o cău­tare de uni­tăţi de cazare din sta­ţiunea Sinaia, site-ul afişa pe 27 no­iem­brie că „72% din acestea sunt ocu­pate“ în apro­pie­re de Revelion şi că este posibil ca tari­fe­le să fie mai mari decât de obi­cei. Pe acest site, o ca­me­ră dublă la un hotel de trei stele avea tariful de 800 de euro, adică 400 de euro de persoană.

Anul trecut, potrivit Fede­raţiei Patro­na­telor din Turismul Românesc (FPTR), aproape 100.000 de români şi-au petrecut Re­velionul în unităţi turistice din ţară, în creştere cu 30% faţă de anul trecut, şi au cheltuit aproximativ 81 de milioane de lei (18 milioane euro), cu 20% mai mult faţă de anul precedent. În străinătate, pentru săr­bătorile de iarnă, au călătorit 7.880 tu­rişti anul trecut, care au cheltuit aproxi­mativ 3,1 milioane euro, potrivit studiilor FPTR.

Dragoş Răducan, reprezentantul FPTR spune că observă o tendinţă de scădere a apetitului pentru vacanţe pentru sărbătorile de iarnă. „Nu cred că avem cerere în creştere pentru vacanţele de sărbători. Tarifele la vacanţe sunt similare cu cele de anul trecut, însă mari faţă de puterea medie de cumpărare“, a spus el.

În staţiunea Vatra Dornei, pachetul de Revelion la hotelul de trei stele Bradul costă 1.553 de lei (352 euro) de persoană. Pachetul include patru nopţi de cazare cu pensiune completă, cină de Revelion şi acces la spa.

La hotelul Rina de trei stele din Sinaia tariful pachetului de Revelion este de 1.680 de lei (381 de euro) de persoană şi in­clude patru nopţi de cazare, cină bufet pe 30 decembrie şi cină Revelion, dar şi program artistic şi acces la piscină.

Pe de altă parte, în Mara­mu­reş, la ho­telul de patru stele Romaniţa, pachetul de Revelion costă 1.800 de lei (409 euro) de persoană şi include un sejur de patru nopţi în regim all-inclusive.

„Hotelurile din staţiunile balneo au pre­gătit pachete cu servicii pentru rela­xa­re, masaje, cosmetică. În general, unităţile de cazare din staţiunile balneo au fost ocu­pate“, a spus Rodica Pencea, secretar ge­neral al Organizaţiei Patronale a Tu­ris­mu­lui Balnear. Ea mai spune că pen­tru ho­te­luri precum O3Zone din Tuşnad, Diana şi Afrodita din Băile Herculane sau Pa­lace din Govora, reno­vate, există cerere.

La hotelul de trei stele Diana din Băile Herculane, pachetul de Revelion care include 3 zile (30 decembrie-2 ianua­rie), costă 1.098 de lei (249 euro) de per­soa­nă, cu all-inclusive. Hotelul mai avea mier­curi (27 noiembrie) doar patru camere disponibile din cele circa 110 puse la dispoziţie

La hotelul de trei stele O3Zone din Tuşnad pachetul de Revelion costă 1.600 de lei (363 euro) şi include patru nopţi de cazare în perioada 29 decembrie-2 ia­nua­rie, în regim de all-inclusive. Hotelul are 119 camere. „Mai avem camere libere“, potrivit unui reprezentant al hotelului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO