ZF News

SIF Moldova şi Private Equity Grup Luxemburg vând participaţia de 17% la Agricola Internaţional

SIF Moldova şi Private Equity Grup Luxemburg vând...

Autor: Liviu Iancu

05.03.2015, 00:03 259

SIF Moldova şi Private Equity Grup Luxemburg vor discuta cu ceilalţi acţionari despre vânzarea pachetelor într-o adunare generală care va avea loc pe 25 martie.

"Private Equity Grup Luxemburg deţine în jur de 16% din firmă, iar SIF Moldova are o participaţie de 1,2%. Conform statutului, trebuie să anunţe mai întâi acţionarii că intenţionează să vândă, pentru că aceştia au drept de preempţiune", a declarat Horoi pentru MEDIAFAX.

El nu ştie însă dacă ceilalţi acţionari sunt hotărâţi să cumpere şi s-a ferit să estimeaze suma la care s-ar putea semna o eventuală tranzacţie.

"Noi nu am avut dividende, pentru că am tot investit, deci s-ar putea ca ceilalţi acţionari să nu aibă bani să cumpere", a spus Horoi.

El a explicat că este posibil ca tocmai lipsa dividendelor să-i fi determinat pe cei doi acţionari să vrea să-şi vândă participaţiile.

Grupul de firme Agricola Bacău a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 616,62 milioane lei (138,5 milioane euro), cu 4% mai mare decât cea înregistrată în 2013, aproape 60% fiind generată de producătorul de carne de pui Agricola Internaţional.

În 2013, Agricola Bacău a raportat afaceri de 590,46 milioane lei.

Potrivit companiei, rezultatul continuă trendul crescător pe care Agricola îl menţine în ultimii şase ani, în contextul în care piaţă cărnii de pasăre a consemnat o creştere lentă în 2014 faţă de 2013, de 2%, iar preţul mediu al cărnii de pasăre urmează un trend negativ în Europa.

În ceea ce priveşte exporturile, acestea s-au diminuat cu aproximativ 30% faţă de 2013 (circa 8% din producţia de carne) deoarece compania s-a concentrat mai mult pe piaţa internă, în special în zona retailului tradiţional, unde livrează 36,5% din producţie.

Grupul Agricola este controlat de mai mulţi investitori români, printre care Gheorghe Antochi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO