ZF News

Reacţii în Marea Britanie: “Am rămas izolaţi în UE, alături de numai trei ţări”

David Cameron

Autor: Alexandru Matei

09.12.2011, 11:02 7979

Uniunea Europeană a suferit cea mai gravă ruptură din istoria sa de 54 de ani după ce premierul britanic David Cameron a folosit dreptul de veto al Marii Britanii pentru a bloca modificarea tratatelor europene, scrie The Telegraph.

Marea Britanie a rămas izolată alături de numai trei ţări, Suedia, Ungaria şi Cehia, iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a spus că va fi format un bloc "euro plus" care va urmări o uniune fiscală şi economică prin intermediul unui nou tratat în afara celui al UE, mai scrie The Telegraph.

Motivul pentru care premierul britanic a ţinut în loc toată Europa este faptul că Franţa şi Germania nu au acceptat ca City of London, cel mai important centru financiar din Europa, să fie protejat în faţa reglementărilor pe care liderii europeni vor să le impună ca urmare a crizei datoriilor suverane.

După negocieri care s-au întins mult în noapte, Cameron a fost nevoit să blocheze modificările pentru că nu a obţinut concesiile pe care şi le dorea. "Uneori este cel mai bine să spui: nu pot face asta, nu este în interesul nostru naţional, nu vreau să aduc acest lucru în faţa parlamentului meu pentru că nu cred că pot recomanda aşa ceva. Aşadar o să spun nu modificărilor şi îmi voi exercita dreptul la veto", a spus premierul britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO