ZF News

Paradoxul economiilor firave, explicat de „premierul cotei unice”: În România taxele sunt prea mici

Paradoxul economiilor firave, explicat de „premierul...

Autor: Iulian Anghel

23.02.2015, 13:16 2823

„Nivelul redus al încasărilor la buget este si un efect al taxelor mici, nu doar al unei incapacităţi fundamentale a adminstraţiei de a strânge taxele”, susţine  Călin Popescu-Tăriceanu. Premierul liberal al „cotei unice” subliniază însă că sprijină măsurile guvernului de stânga al premierului Victor Ponta de a reduce taxele, dar are o explicaţie mai puţiin comună, cel puţin pentru filosofia economică pe care a promovat-o, a faptului că reducerea taxelor în vremea guvernării sale (2005 – 2008) nu a condus la creşterea încasărilor statului: „Taxele sunt prea mici!”

În vremea cotei progresive a premierului Năstase, în 2004, veniturile statului au fost de 30% ca pondere în PIB. În 2005 au crescut la 30,4%, în 2006 la 31,8%, în 2007 la 32,5%, ca să cadă apoi, în 2008, un an spectaculos în care economia a crescut cu peste 8%, la 29,1% ca pondere în PIB.

De ce nu cresc încasările statului nici când avem cotă progresivă de impozitare, nici când avem o cu cotă unică?

Există şi multă evaziune, dar şi taxele sunt mici, explică Tăriceanu. Nu poţi să schimbi peste noapte o ţară cu taxe atât de mici, susţine el. Totuşi, Tăriceanu spune că susţine decizia guvernului de a lua măsuri şoc de reducere a taxelor pentru că ele vor impulsiona consumul, care va trage apoi economia în sus. După ce economia îşi va reveni, îţi vei permite să majorezi taxele.

„Salut această filosofie a guvernului care, prin reduceri de taxe, va impulsiona consumul. Doar prin consum economia îşi poate reveni. Este o măsură (reducerea promisă a TVA şi a accizelor – n, red.) la fel de curajoasă ca cea pe care am luat-o eu la introducerea cotei unice.

Suntem pe un trend ascendant, trebuie să avem curaj.”

Consumul a crescut anul trecut cu 7%, cel mai puternic avânt de dinainte de criză (un plus de 13% în 2008). Întreaga creştere economică din 2014 poate fi pusă pe baza creşterii consumului intern, în condiţiile în care exporturile nete au avut o contribuţie zero, iar investiţiile o contribuţie negativă, arată datele INS.

Comisia Europeană subliniază, în previziunile sale de iarnă, că avansul PIB-ului din 2015 (un plus anticipat de 2,7%) se va datora şi el creşterii cererii interne de consum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO