ZF News

Miliardarul britanic Jim Ratcliffe intenţionează să ofere peste 5 miliarde de lire sterline pentru Manchester United

Miliardarul britanic Jim Ratcliffe intenţionează să...

Autor: Daniel Belu

23.03.2023, 16:24 167

Miliardarul britanic Sir Jim Ratcliffe plănuieşte să facă o ofertă care ar evalua clubul englez de fotbal Manchester United la peste 5 miliarde de lire sterline, un preţ de achiziţie record pentru o echipă sportivă, potrivit a două persoane informate despre acest plan, conform Financial Times.

Ratcliffe, fondatorul imperiului chimic Ineos, concurează cu şeicul Jassim bin Hamad al-Thani din Qatar pentru preluarea celui mai de succes club din Premier League.

Ambii ofertanţi urmează să îşi prezinte propunerile familiei Glazer, care controlează clubul. Valoarea ofertei lui Ratcliffe include datoriile. Valoarea ofertei şeicului Jassim rămâne neclară.

Ofertele lor urmează unei serii de întâlniri cu oficialii Manchester United pe stadionul Old Trafford şi la centrul de antrenament Carrington al clubului. O vânzare integrală ar depăşi suma de 4,65 miliarde de dolari plătită de Rob Walton, moştenitorul averii retailerului Walmart, pentru a achiziţiona anul trecut franciza de fotbal american Denver Broncos.

Manchester United, care este listată la bursa din New York, are o valoare de piaţă de 4,2 miliarde de dolari şi o datorie de aproximativ 700 de milioane de dolari. Acţiunile clubului au crescut miercuri cu 6,7% la New York.

Familia Glazer, care este consiliată de banca de afaceri The Raine Group, a cumpărat United în 2005, condusă de defunctul Malcolm Glazer, care a înfuriat fanii pentru că a încărcat clubul cu datorii.

Familia Glazer a făcut parte din primul val de proprietari străini care au invesit în fotbalul englez, după ce Roman Abramovich a achiziţionat Chelsea FC în 2003, pe măsură ce popularitatea internaţională a Premier League a atras capital global.

Mai multe firme de investiţii sunt, de asemenea, interesate să injecteze capital în schimbul unei cote minoritare, au declarat persoane care au cunoştinţă despre acest subiect.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, Ratcliffe a extins Ineos de la produse chimice la mărci de consum, cum ar fi Belstaff, o marcă de modă britanică. Grupul deţine, de asemenea, o serie de active sportive, inclusiv clubul francez de fotbal OGC Nice, o treime din echipa de Formula 1 Mercedes şi echipa de ciclism Grenadiers.

Condusă de managerul olandez Erik ten Hag, Manchester United a urcat pe locul trei în Premier League, după ce a terminat pe locul şase sezonul trecut şi a ratat calificarea în UEFA Champions League.

Manchester United a câştigat primul său trofeu din 2017 după ce a învins Newcastle United în finala Carabao Cup în februarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO