ZF News

Guvernul anunţă că aprobă noul Cod fiscal peste trei săptămâni

Guvernul anunţă că aprobă noul Cod fiscal peste trei...

Autor: Iulian Anghel

26.02.2015, 00:04 269

Proiectul Codului fiscal care conţine măsuri-şoc de relaxare fiscală va fi aprobat în săptămâna 18 – 25 martie. Nu este încă clar dacă guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, caz în care el este aprobat în varianta exe­cutivului (dacă acesta nu este demis în urma apariţiei unei moţiuni de cenzură), dar premierul a susţinut ieri că vom avea în faţă cel mai bun cod fiscal ce poate fi imaginat în România.

Măsurile de relaxare fiscală propuse prin noul cod asupra căruia preşedintele Klaus Iohannis a ridicat deja obiecţii, pre­cum reducerea TVA cu patru puncte, de la 24% la 20% şi reevaluarea nivelului acci­zelor, vor conduce la neîncasări de 16 mld. lei în 2016 şi de 37 mld. lei până în 2020, dar guvernul crede că va recupera o parte din aceste sume în special ca urmare a creşterii consumului. Doar în 2016 ar urma să fie „recuperaţi“ astfel peste 9 miliarde de lei.

„Dincolo de câteva mici critici de la cei care ziceau că au ei un program mai bun, dar nu îl au - un program mai bun decât cel pe care noi l-am propus n-are cine să aibă în România - important este că, după trei ani de muncă, putem să facem şi reducerea TVA şi toate celelalte măsuri şi, mai ales, avem pe termen mediu şi lung un plan şi o strategie foarte clară de dezvoltare economică“, a spus ieri premierul.

Măsurile de reducere a fiscalităţii sunt bine-venite, dar există riscul ca o parte a acestora să fie reevaluate, cred investitorii. De altfel, după ce săptămâna trecută anunţase că reducerea TVA şi a accizelor va fi aplicată încă din acest an, probabil din toamnă, ministrul finanţelor nu a mai pomenit ieri nimic despre acest lucru în sedinţa de guvern.

Potrivit lui Daniel Anghel, preşedintele comitetului de fiscalitate al Consiliului Investitorilor Străini, mediul de afaceri apreciază dialogul pe care l-a avut cu guvernul pe marginea codului fiscal şi a codul de procedură fiscal, dar cele convenite trebuie să rămână în picioare.

„Suntem conştienţi de riscul ca până la publicarea acestora să apară schimbări semnificative. De aceea insistăm pe existenţa unui consens în ceea ce priveşte aspectele pur tehnice, acestea având un impact major asupra desfăşurării activităţii economice", a spus Anghel, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO