ZF News

Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul "Gala Bute"

Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul "Gala Bute"

Autor: Catalin Lupasteanu

25.02.2015, 14:54 1342

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a admis propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a dispus arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru o perioadă de 30 de zile, din 25 februarie până la 26 martie inclusiv.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea "Galei Bute", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, instanţa a respins propunerea DNA în cazul Elenei Udrea în ce priveşte acuzaţiile de tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Judecătorul a dispus emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea, aceasta urmând să fie dusă în Arestul central al Poliţiei Capitalei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de Elena Udrea tot la instanţa supremă.

Elena Udrea a plecat de la ICCJ după ce s-a judecat cererea DNA de arestare preventivă a sa în dosarul "Gala Bute". Ea a mers de la instnaţă direct la domiciliul său, unde este în arest, în dosarul "Microsoft".

După decizia instanţei supreme, Elena Udrea poate anunţa procurorul de caz şi poliţiştii că intenţionează să se prezinte singură la arest sau va sta la domiciliu până când poliţiştii vor veni să o escorteze în arest, după ce va fi redactat mandatul pentru 30 de zile emis de instanţă.

Elena Udrea a declarat că îşi reproşează multe, că fiecare răspunde pentru ceea ce face şi a arătat că înţelege denunţurile făcute împotriva ei, precizând că după trei luni în arestul central, şi caracterele mai tari cedează şi declară ceea ce vor anchetatorii să audă.

"S-a creat o situaţie în care, astăzi, cine face un denunţ este răsplătit extrem de bine, fie şi fraudulos dacă este denunţul, chiar dovedit fraudulos, aşa cum este acum, personajul beneficiază de măsuri preventive extrem de uşoare, control judiciar sau nici nu se mai ia măsura, iar atunci oamenii cu caractere slabe sunt tentaţi. Pe de altă parte, după trei luni de arest preventiv în arestul central, probabil că şi caracterele mai tari ajung să mintă şi ajung să declare anchetatorilor ceea ce aceştia vor să audă", a spus Elena Udrea, la finalul şedinţei de la instanţa supremă.

Întrebată în legătură cu condiţiile din arestul central, Elena Udrea a spus că nu ştia cum sunt acestea, precizând că este o problemă nu numai pentru ea, ci şi pentru cei care sunt acolo.

"Eu astăzi nu sunt acolo, acolo sunt oameni care e posibil să fie declaraţi nevinovaţi, ce se va întâmpla cu ei? Stau în nişte condiţii inumane. Pedeapsa este privarea de libertate, nu umilirea unui om, nu dezumanizarea, nu îmbolnăvirea lui, nu moartea. Nu m-am gândit la asta. Nu am nicio vină, până la urmă tot guvernele sunt de vină. Îmi era şi jenă acolo să le spun oamenilor, să vorbesc cu ei despre condiţii, câtă vreme am făcut parte dintr-un guvern care n-a făcut nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile acestea. Deci, cei care sunt, la un moment, parte a guvernării n-au voie să se plângă de ce-i acolo, pentru că şi din cauza noastră sunt condiţiile care sunt acolo, condiţii în care nu stau numai arestaţii, ci şi poliţiştii care lucrează acolo", a mai spus Elena Udrea.

Întrebată despre contractele încheiate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a declarat: "Ştiam că Dorin Cocoş finanţa campaniile PDL, asta ştiam, dar nu ştiam exact ce şi cu ce sumă".

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a stat în Arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft". În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest şi plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatului PMP.

Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală.

Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul "Microsoft", cât şi în dosarul Gala Bute.

Luni, Camera Deputaţilor a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului PMP, în dosarul "Gala Bute".

În acest dosar, Camera Deputaţilor a încuviinţat, în 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

Ulterior, DNA a apreciat că, în această cauză, au apărut noi elemente şi au cerut noi avize de urmărire penală şi arestare preventivă, care au fost aprobate luni de Camera Deputaţilor.

Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec.

Procurorii susţin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România".

O a doua faptă de luare de mită ar avea legătură, potrivit procurorilor, cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii (CNI) către SC Consmin SA.

Procurorii susţin că, în perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii la data faptelor şi suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

O a treia faptă de luare de mită vizează finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.

Procurorii susţin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plăţile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

În dosarul "Gala Bute" sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PSD Ion Ariton este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească ţara şi să se prezinte la Poliţia Sibiu în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO