ZF News

Dolarul a atins recordul istoric de peste 4 lei la cursul BNR. “Pentru România nu este un avantaj continuarea tendinţei de creştere a dolarului”

Dolarul a atins recordul istoric de peste 4 lei la cursul...

Autor: Liviu Popescu

04.03.2015, 13:19 3312

Cursul pentru dolarul american anunţat de BNR a crescut la 4,0041 lei, un maxim istoric, cu 0,0149 lei peste nivelul înregistrat ieri, în timp ce cotaţia pentru euro a ajuns la 4,45 lei, în scădere uşoară faţă de nivelul precedent. Referinţa anunţată de Banca naţională pentru francul elveţian a ajuns la 4,1595 lei, cu 0,0094 lei peste nievlul înregistrat ieri.

“Aprecierea dolarului are mai degrabă efecte negative. Majoritatea exporturilor sunt către zona euro, nu sunt către zona de dolar, şi avem importuri către zona de dolar, tot ce ţine de energie. Aşa că în ultima vreme benzina la pompă în România deja a început să se scumpească în loc să se menţină măcar la nivelul la care ajunsese în februarie. Unul din motive a fost şi tendinţa ascendentă a dolarului”, a spus analistul economic Aurelian Dochia.

El a adăugat că pentru România continuarea tendinţei de creştere a dolarului nu este un avantaj şi este mai degrabă un dezavantaj.

 

“Asta datorită structurii comerţului nostru care este peste 70% legat de zona euro”, a explicat analistul economic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO