ZF News

Decontări pentru decedaţi sau neasiguraţi, pagube de peste 39 mil. lei la FNUASS în 2012

Decontări pentru decedaţi sau neasiguraţi, pagube de...

Autor: Elvira Gheorghita

07.02.2014, 17:25 374

Informaţiile sunt menţionate în Raportul public pe 2012 al Curţii de Conturi, document în care se precizează că prejudiciul adus bugetului FNUASS a fost de 39.052.000 lei.

Astfel, printre neregulile găsite de Curtea de Conturi se numără validarea unor servicii medicale raportate de furnizorii de servicii medicale din ambulatoriu, precum şi a unor prescripţii de medicamente eliberate de către furnizorii de produse farmaceutice raportate pe numele unor persoane decedate, în sumă estimată la 376.000 lei, din care, până la data auditului financiar, au fost efectuate plăţi către furnizorii de medicamente şi prestaţii medicale aflaţi în contract cu CAS teritoriale, în valoare de 97.000 lei.

De asemenea, a fost constatată validarea de reţete compensate 90% unor pensionari care beneficiază de pensii de până la 700 lei, dar care realizează şi venituri din alte surse, în sumă estimată la 499.000 lei, până la data auditului financiar fiind efectuate plăţi către furnizorii de medicamente aflaţi în contract cu CAS teritoriale, în cuantum estimat la 98.000 lei.

În raport este menţionată, de asemenea, validarea unor servicii medicale ca fiind prestate în ambulatoriu, de către medicii de familie, şi a unor prescripţii medicale emise pe perioada în care pacienţii figurează ca fiind internaţi în spitalizare continuă, în sumă estimată la 2.824.000 lei, din care, până la data auditului, au fost efectuate plăţi către furnizorii de medicamente şi prestaţii medicale aflaţi în contract cu CAS teritoriale, în valoare estimată la 1.185.000 lei.

Un prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei a fost creat, conform raportului, la o singură casă judeţeană de asigurări de sănătate, respectiv cea din Timiş, unde unor persoane neasigurate li s-au decontat ilegal servicii acordate în baza documentelor internaţionale. "Plăţi nelegale, în sumă de 6.725.000 lei, pentru servicii acordate în baza documentelor internaţionale, unor persoane care nu aveau calitatea de asigurat, situaţia fiind descoperită la CAS Timiş", se menţionează în raport.

Tot la nivel teritorial, Curtea de Conturi a găsit, printre altele, decontări nelegale de reţete cu compensare 100%, pentru asiguraţii persoane cu handicap, veterani sau revoluţionari, în condiţiile în care
aceştia nu deţineau legal această calitate. Această neregulă a fost depistată la casele judeţene Bihor, Constanţa, Dolj, Satu Mare, Suceava şi Teleorman, prejudiciul total fiind de peste 1,3 milioane lei, conform datelor din raport.

De asemenea, potrivit raportului, au fost semnalate neregului legate de validarea şi decontarea unor medicamente prescrise unor pacienţi, fără respectarea protocolului terapeutic, în cuantum de 712.000 lei , la CAS Alba, Bihor, Buzău, Constanţa, Dolj, Gorj, Prahova, Satu Mare şi Suceava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO