ZF News

De ce e România chelnerul Europei

De ce e România chelnerul Europei

Autor: Eduard Dinu

04.03.2015, 20:01 1015

Ministrul bugetului afirma recent, ca argument al măsurilor de relaxare fiscală propuse de partidul aflat la guvernare, că îşi doreşte ca România să nu se mai afle la masa Europei în simpla postură de chelner.

Astfel că pentru a ne aşeza la masă trebuie să devenim un soi de paradis fiscal: taxe, impozite şi contribuţii reduse ca preţurile de Black Friday la Emag.ro. De sus până jos. Cu foarte puţine excepţii. Deficitele obiectiv au trecut în subsidiar. Atingerea lor s-a realizat foarte probabil in simularea de excel servită publicului, pardon electoratului, prin rata de colectare. Care ar trebui să crească cât alţii în zece ani.

Ceea ce desigur e fantezie pură. Concurenţa, recte P.N.L., a ieşit la contraatac. Numai că, în mod evident, orice cifră din propriul program de guvernare promovat recent este mai mare decât cifrele cu minus din noul Cod Fiscal al „celorlalţi”. Capcană profesionistă.

Specialiştii, mai toţi, sunt de acord la unison că e fantezie pură oferta promoţională a partidului de guvernământ. Cu acelaşi A.N.A.F., acelaşi aparat administrativ, aceleaşi baze de date disparate, aceleaşi obiceiuri, să estimezi creşterea ratei de colectare cu vreo 50% e un vis chiar orgasmic...

Sunt întru totul de acord cu analiza realizată de preşedintele Consiliului Fiscal potrivit căreia abordarea propusă nu respectă elementare principii de prudenţialitate, ştiut fiind că se manifestă obiectiv un decalaj de timp între efectul negativ imediat asupra bugetului generat de reducerea/eliminare unor taxe şi impozite şi efectul pozitiv sperat ulterior prin creşterea bazei de impozitare, a ratei de colectare, etc.

O abordare profesionistă a previziunilor se realizează utilizând metoda scenariilor – realist, optimist şi pesimist. Cu probabilităţi de realizare asociate fiecărui scenariu în parte. Este evident că această abordare nu îşi găseşte loc lângă cea demagogic-populistă, bazată pe raţiuni pure electorale.

Toţi specialiştii serioşi propun o reducere în trepte inclusiv a T.V.A.-ului, tocmai pentru managementul mai riguros al decalajelor nefavorabile şi, pe această bază, a deficitelor create/amplificate.

Abordarea politică neserioasă este însăşi motivul pentru care România va rămâne şi mai departe chelnerul Europei. Ne place să trăim din bacşis. E zeciuiala care trimite de ceva vreme parte din clasa politică să locuiască în camere cu tapet neatractiv.

Din zeciuala încasată electoratul primeşte la rândul său o altă zeciuală o dată la patru ani: mici, bere, şepcuţe şi pixuri lucioase. Acelaşi comportament de chelner îl avem şi faţă de multinaţionalele existente aici. De sus până jos. Concurenţa, după cum afirmam recent, e un cuvânt străin pe aceste meleaguri. Preţuri de transfer, carteluri, oligopoluri, cvasimonopoluri, reţele de comerţ cu amănuntul care au ajuns până în dormitorul fiecăruia dintre noi, toate sunt în peisajul nostru cotidian. Ţara lohnului până nu de mult, al exporturilor de produse brute sau cu prelucrare sumară, aceasta este ţara căreia îi este propus acum nici mai mult nici mai puţin rolul de paradis fiscal prin noul Cod Fiscal dăruit cu generozitate maximă cu mult timp înaintea alegerilor de anul viitor. După ce ne-am fript în noiembrie anul trecut, suflăm prematur şi în iaurt, desigur...

În tot acest timp parte din confraţii alegători, aţi ghicit, cam 10% sunt chelneri la propriu pe undeva prin Europa. Sau constructori. Sau căpşunari. Sau medici....

 

Prof. Dr. Eduard Dinu – A.S.E. Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO