ZF News

De ce costă motorina în România mai mult decât în Germania?

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Roxana Petrescu

23.02.2015, 00:07 7842

Într-o singură lună preţul benzinei şi al motorinei a crescut cu peste 7%, după cum arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, companiile locale arătându-se extrem de grăbite să recupereze scăderile provocate de prăbuşirea barilului de petrol. Statiscile europene arată că acum un plin de motorină în România este mai scump decât unul făcut în Germania. Dife­renţa este că în timp ce un român are un salariu mediu net de 390 de euro pe lună, un neamţ duce acasă 2.000 de euro lunar.

Totodată, statiscile europene arată că fimele pertoliere sunt printre cele mai grăbite să-şi recupeze pierderile, România bifând a patra cea mai importantă scumpire pe litrul de benzină în perioada 19.01-16.02.2015.

Potrivit datelor centralizate de ZF, la finalul săptămânii trecute un litru de benzină costa 5,41 lei, în timp ce unul de motorină ajunsese la 5,57 lei, după scumpiri aplicate de cele mai multe ori zilnic la staţia Petrom din Bucureşti, de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu. La jumătatea lunii trecute, pe 15 ianuarie, litrul de benzină costa 5,04 lei, iar cel de mo­torină putea fi achiziţionat cu 5,19 lei, ceea ce înseamnă că în circa o lună de zile carburanţii s-au scumpit cu peste 7%.

Azi, în prima zi a ZF Power Summit’15, evenimentul pe teme energetice organizat de Ziarul Financiar care se desfăşoară în perioada 23-24 februarie, politica de preţ a companiilor petroliere, estimările lor privind evoluţia pieţei de carburanţi, dar şi planurile de investiţii, se vor număra printre principalele teme de discuţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO