ZF News

Cimentiştii dau tonul creşterilor

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Neferu

13.07.2015, 00:02 199

iaţa locală a cimentului, unul dintre indicatorii cheie în evoluţia sectorului construcţiilor, a înregistrat anul trecut un plus de 5-6%, revenind la nivelul anului 2012, când producţia totală se ridica la 7,6 milioane de tone, potrivit datelor de la CIROM, patronatul din industria cimentului.

Evoluţia pozitivă de anul trecut a pieţei cimentului a venit în contextul în care a existat un reviriment în zona investiţiilor private, fie că a fost vorba de proiecte rezidenţiale, fie de proiecte nerezidenţiale. Pe de altă parte, infrastructura nu a avut deloc un impact pozitiv asupra sectorului de profil, având în vedere că acest domeniu a scăzut dramatic anul trecut în contextul în care şi investiţiile publice au fost reduse, în încercarea de a ţine în frâu deficitul bugetar.

Rezultatele financiare ale cimentiştilor arată că 2014 a fost un an mult mai bun pentru businessul lor.

Holcim România, subsidiara locală a grupului elveţian Holcim, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 219 milioane de euro, în creştere cu peste 8%, în timp ce profitul net a fost de 16 milioane de euro, după ce în 2012 şi 2013 compania s-a aflat pe pierderi, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. De asemenea, Lafarge Ciment, subsidiara locală a francezilor de la Lafarge, a avut afaceri similare cu cele din 2013, de circa 155 de milioane de euro însă în acelaşi timp profitul net s-a dublat, până la 22 de milioane de euro.

Nemţii de la HeidelbergCement au înregistrat prin compania Carpatcement Holding un rulaj de 171 de milioane de euro, în creştere cu 4%, iar profitul net a ajuns la 26 de milioane de euro, în creştere cu 86% faţă de 2013.

„Pentru România, în 2014, cele mai îmbucurătoare veşti au fost îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă graţie controlului costurilor, dar şi un uşor avans al vânzărilor de ciment, prin eforturile conjugate şi susţinute ale întregii echipe“, afirmă Florian Aldea (foto stânga), directorul general al Carpatcement Holding.

Anul 2015 se anunţă a fi unul similar lui 2014 sau, într-un scenariu optimist, ceva mai bun în ceea ce priveşte evoluţia pieţei cimentului, potrivit jucătorilor din piaţă. „Anul acesta a avut un start bun, iar în primele trei luni piaţa de construcţii a înregistrat o evoluţie pozitivă, peste media anului 2014. Această tendinţă s-a datorat condiţiilor meteo favorabile, care au permis începerea unor proiecte de construcţii mai devreme, dar şi livrărilor substanţiale pentru finalizarea proiectelor începute în anul 2014, pe segmentele rezidenţial şi nonrezidenţial“, spune François Pétry, directorul general al Holcim România. El adaugă că marile proiecte de infrastructură rămân însă baza pentru o creştere sustenabilă a pieţei de construcţii, astfel că speră ca în 2015 România să se apropie de finalizarea procesului de pregătire pentru lansarea şi continuarea proiectelor majore de infrastructură, dar să reuşească şi să accelereze gradul de absorbţie a fondurilor europene şi să implementeze Master Planul General de Transport, documentul care indică priorităţile ţării în materie de infrastructură de transport până în 2030.

„Aşteptăm în continuare iniţierea de licitaţii pentru proiecte de infrastructură majore, sector care a înregistrat o scădere drastică în ultimii doi ani. Este nevoie ca aceste proiecte mari să fie reluate, întrucât vor stimula noi investiţii la nivelul industriei în ţară, odată ce reţeaua de infrastructură este îmbunătăţită. O viziune solidă asupra infrastructurii şi a investiţiilor în acest sector reprezintă pilonul de bază pentru o creştere sustenabilă a pieţei de construcţii“, spune Pétry.

Pe de altă parte, Aldea de la Carpatcement Holding speră într-o uşoară creştere a pieţei cimentului în 2015 comparativ cu anul precedent, avansul potenţial fiind rezultatul evoluţiei sectorului rezidenţial şi nonrezidenţial. „Evoluţia întregului an nu poate fi însă anticipată", afirmă Aldea.

În valoare, piaţa cimentului se ridică anual la 500-600 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

 

Holcim fuzionează cu Lafarge

Grupul elveţian Holcim se pregăteşte anul acesta să fuzioneze cu unul dintre principalii săi rivali, grupul francez Lafarge, în cea mai mare tranzacţie din industria materialelor de construcţii din ultimele două decenii. Fuziunea va avea impact şi asupra pieţei locale, în contextul în care activele Lafarge, printre care şi două fabrici de ciment, vor fi vândute către grupul irlandez CRH.

După fuziune, care este aşteptată să fie finalizată în vara anului 2015, piaţa locală a cimentului va rămâne în continuare cu trei mari jucători - noua entitate Lafarge-Holcim, nemţii de la HeidelbergCement, cu subsidiara locală Carpatcement Holding, respectiv irlandezii de la CRH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO