ZF News

Breaking news: Liberty Global anunţă oficial vânzarea operaţiunilor din România, Germania, Ungaria, şi Cehia către Vodafone pentru 18,4 mld. euro. În România Vodafone dă şah la Orange şi ameninţă poziţia pe piaţă a Telekom odată cu intrarea în luptă pe piaţa de servicii integrate

Breaking news: Liberty Global anunţă oficial vânzarea...

Autor: Adrian Seceleanu

09.05.2018, 09:32 11424

Grupul american Liberty Global a anunţat oficial în urmă cu câteva minute vânzarea operaţiunilor din România, Germania, Ungaria, şi Cehia către grupul britanic Vodafone, mutare care va duce la crearea unuia dintre cei mai mari jucători europeni de pe piaţa de telecom printr-o tranzacţie cu o valoare de 18,4 miliarde de euro, care este estimată să se finalizeze la jumătate anului 2019.

“Liberty Global a încheiat un acord definitiv de vânzare a operaţiunilor sale din Germania, Ungaria, România şi Cehia către grupul Vodafone pentru o valoare totală de aproximativ 18,4 miliarde de euro”, a anunţat grupul american. “Tranzacţia va fi notificată Comisiei Europene pentru aprobare, care este aşteptată la jumătatea anului 2019”.

“Tranzacţia evaluează corect operaţiunile noastre de cablu şi va aduce Liberty Global 10,6 miliarde de euro în numerar. În plus vom păstra tot cashul generat de cele patru companii până la finalizarea tranzacţiei”, a declarat Mike Fries, CEO al Liberty Global. “În fiecare din cele patru pieţe combinarea operaţiunilor Liberty Global cu cele ale Vodafone va transforma peisajul competiţional şi va aduce un nou nivel de convergenţă pentru clienţi. Acum Europa are nevoie mai mult ca oricând de jucători cu operaţiuni la nivel naţional care să fie dispuşi şi capabili să investească în reţele video, de comunicaţii mobile şi de internet fix de generaţie viitoare”, a adăugat el.

Liberty Global a agreat să ofere anumite servicii legate de reţea şi de infrastructura de IT către Vodafone pe o perioadă de până la patru ani.

Consultanţii financiari ai Liberty Global sunt LionTree şi Goldman Sachs.

Grupul britanic Vodafone va anunţa miercuri dimineaţă achiziţia operaţiunilor din Europa continentală ale gigantului american Liberty Global, o tranzacţie de 18 mld. euro care ar include şi piaţa din România, a scris ieri Financial Times, citând surse apropiate tranzacţiei.

“Dacă nu apar probleme de ultimă oră tranzacţia ar putea fi anunţată chiar miercuri dimineaţă”, scrie Financial Times.

Achiziţia UPC de către Vodafone ar crea în România un jucător fix - mobil cu afaceri totale de aproape 1 miliard de euro care ar concura cu grupul Telekom România pentru al doilea loc de pe piaţa locală de comunicaţii.

Şi publicaţia americană Wall Street Journal a sccris ieri că Liberty Global este la un pas de a anunţa vânzarea subsidiarelor din Germania, Ungaria, România şi Cehia pentru 23 mld. dolari (aproximativ 19 mld. euro). “Tranzacţia cu o valoare de aproximativ 19 miliarde de euro s-ar putea confrunta însă cu un lung proces de evaluare de către autorităţile antitrust din Europa. Dacă tranzacţia va fi aprobată ar duce la crearea unuia dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de telecom de pe continent, care ar vine pachete complete de servicii fix-mobil”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO