ZF News

Arhitect: Ce s-a întâmplat la Clubul Colectiv a fost un cumul de greşeli

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Andreea Neferu

02.11.2015, 12:48 4756

Arhitectul Gabriel Negoescu spune că existenţa unor dispozitive de stingere automată a focului (sprinklere) înăuntrul Clubului Colectiv nu ar fi ajutat prea mult la stingerea incendiului, având în vedere că acesta a pornit şi s-a extins rapid în doar câteva zeci de secunde. Mai multe, şi folosirea unor extinctoare ar fi fost mult îngreunată de rapiditatea cu care s-a extins focul. 

“A fost un cumul de greşeli care în primă fază sunt considerate nevinovate, ca atunci când faci o depăşire pe linia continuă, dar care se poate solda însă cu un dezastru. Principala problemă a fost legată de finisaje (folosite pentru antifonare – n.red.), care au fost alese în mod nefericit. Cine se pricepe în domeniu ştie că au mai fost tragedii similare, cauzate de acelaşi material neignifug, în ţări precum Brazilia sau Statele Unite. O a doua problemă este legată de lungimea şi gabaritul căilor de evacuare. O a treia problemă ar fi că, şi dacă există uşi de evacuare suficiente, lumea nu ştie de ele, chiar dacă sunt marcate. O variantă ar fi să fie anunţate ca în avion, în momentul în care oamenii intră într-un club cineva să le arate cele mai apropiate ieşiri de urgenţă”, afirmă Negoescu.

Pe de altă parte, un fost ofiţer de Pompieri spune că primăria nu trebuia să dea avizul de funcţionare pentru club fără avizul de la ISU. „Primăria Sectorului 4 era obligată de legislaţia în vigoare să ceară Club Colectiv SRL avizul de la ISU pentru a furniza autorizaţia de funcţionare. Apoi, existenţa acesteia ar fi trebuit verificată atunci când au fost poliţiştii în control“, a spus fostul ofiţer.

El spune că Pompierii monitorizează toate spaţiile cu risc din cuprinsul oraşului, dar aceasta presupune să ştie de ele. Printre acestea se numără şi spaţiile unde se adună peste 100 de oameni, care se consideră „cu aglomerări de persoane“ şi spaţiile unde se adună peste 200 de oameni, care se consideră „spaţii aglomerate“. Fostul ofiţer afirmă că în Bucureşti legea antiincendiu este mult mai puţin respectată ca în oraşele mai mici din provincie. „Dacă ar veni un inspector de la Pompieri în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, nu i-ar ajunge chitanţierul câte amenzi ar putea să dea. Nici măcar primăriile nu respectă normele antiincendiu.“

În urma incendiului declanşat vineri seară în clubul Colectiv, au murit 30 de persoane, iar peste 180 au fost rănite. Un număr de 137 de răniţi mai erau internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO