ZF News

Afacerile ELCEN au crescut anul trecut cu 19%; compania vrea să se extindă în alte oraşe

Afacerile ELCEN au crescut anul trecut cu 19%; compania...

Autor: Carol Dan

26.02.2015, 09:58 432

"Profitul net preliminat pe 2014 a scăzut din cauza creşterii preţului gazelor naturale", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al ELCEN, Gabriel Igant.

Compania de stat a avut anul trecut un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% faţă de câştigul de 51 milioane de lei din 2013. În 2013 compania a raportat o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei.

Potrivit lui Ignat, ELCEN Bucureşti "se gândeşte" să se extindă pe piaţa furnizării de energie termică în alte oraşe mari din ţară, acest plan fiind independent de fuziunea cu RADET.

"Ne-am gândit să ne extindem în alte oraşe, mari, prin asocieri cu alte firme, chiar dacă fuzionăm chiar dacă nu. Termoficarea trebuie revitalizată dacă luăm în calcul gazele din Marea Neagră. În cel mult doi ani, prin măsuri economice de reconectare a clienţilor la sistemul centralizat de încâlzire, putem să creştem cu 10% vânzările de energie termică", a afirmat Ignat.

Totodată, compania de stat ia în calcul investiţii în unităţi de stocare a energiei electrice, astfel încât să îşi majoreze încasările.

"Ne gândim şi la stocarea de energie electrică, ca să o vindem la un preţ mai bun. Energia produsă noaptea se vinde la preţuri mai mici, dar o producem pentru că producem oricum căldură. Această energie putem să o stocăm şi să o vindem ziua, la un preţ mai mare. O capacitate de stocare ar costa 500 milioane de euro. Nu putem creşte producţia de electricitate, dar am putea să o vindem la un preţ mai mare", a adăugat el.

ELCEN ar urma să fuzioneze cu principalul său datornic, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET). Înainte de realizarea fuziunii, ELCEN a fost divizat, anul trecut, în trei companii, respectiv Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan.

Energia termică produsă de ELCEN este vândută clienţilor finali prin reţelele RADET, care este controlată de Primăria Bucureşti.

"Fuziunea cu RADET este o mutare naturală având în vedere că RADET nu ne plăteşte. În urma fuziunii am ajunge mai aproape de clienţii finali, îmi înglobez canalul meu de vânzare. Un alt motiv pentru fuziunea cu RADET este că ei pot face servicii energetice. Noi nu avem vizibilitate la clientul final", a adăugat Ignat.

După divizare, compania ELCEN Bucureşti a rămas cu Centrala Termoelectrică Vest (250 MW instalaţi), Centrala Termoelectrică Sud (550 MW), Centrala Termoelectrică Grozăveşti (100 MW), Centrala Termoelectrică Progresu (200 MW), precum şi cu Uzina de Reparaţii.

Electrocentrale Constanţa deţine Centrala Termoelectrică Palas (100 MW) şi reţelele de transport al energiei termice care deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

Electrocentrale Titan operează Centrala Termoelectrică Titan (8 MW instalaţi) şi a primit şi proiectul construcţiei, împreună cu compania japoneză Marubeni, a unei centrale noi la Fântânele, proiect de 170 milioane de euro.

Datoriile înregistrate de RADET către ELCEN sunt de 3,58 miliarde de lei (810 milioane euro). ELCEN are datorii la bănci de 570 milioane de lei (129 milioane euro).

ELCEN Bucureşti este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 97,51% din acţiuni. Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş are o participaţie de 2,49%.

Compania are 2.100 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO