ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului, un proiect ZF & Element Industrial. Daniel Ene, MovingBox, firmă de mutări: Planul nostru pentru 2022 este să găsim un spaţiu de depozitare în interiorul Bucureştiului

28.10.2021, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Daniel Ene spune că problema spaţiilor de depozitare din Bucureşti este accesibilitatea ♦ Tocmai de aceea, atunci când vine vorba de mutări, echipa MovingBox încearcă să le programeze astfel încât să nu prindă aglomeraţiile din trafic.

MovingBox, o companie fondată de Daniel Ene, care furnizează servicii de mutări şi de depozitare pentru persoane fizice şi companii, se află în căutarea unui spaţiu în interiorul Bucureştiului, unde să poată construi un nou proiect logistic.

„Spaţiile noastre de depozitare se află momentan în Moara Vlăsiei, unde suntem chiriaşi. Am avut la un moment dat un depozit în Tunari, dar am renunţat la el din cauza dificultăţii de a ajunge acolo. Acum avem în plan un proiect in-city şi căutăm cele mai bune opţiuni de spaţiu de depozitare în interiorul oraşului. Proiectul a fost pus în stand-by, pentru că suntem într-o perioadă în care se pot schimba multe, dar acum acesta este planul nos­tru pentru 2022“, a spus Daniel Ene la emisiunea online ZF Logistica Businessului, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Element Industrial.

Depozitul pe care Daniel Ene îl are la Moara Vlăsiei dispune de o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi este compartimentat în două: într-o parte sunt cutiile de lemn de şase metri cubi fiecare, unde depozitează în principal persoanele fizice care au bunuri sezoniere (biciclete şi haine de vară pe timpul iernii, schiuri sau clăpari pe timpul verii), iar cealaltă parte este folosită în procesele de mutare. La Moara Vlăsiei, pe lângă depozit, MovingBox mai are şi o suprafaţă de 800 de metri pătraţi de curte betonată, cu 64 de containere pe care clienţii le pot accesa oricând doresc.

Calcularea tarifului se face în func­ţie de unit storage şi de perioada de depozitare. Preţurile pleacă de la 40 de euro per boxă de depozitare şi variază în funcţie de modul de plată, pe nu­mărul de boxe închiriate.

„Există depozite mari în oraş, spaţii care pot fi compartimentate, dar ne-am lovit de problema preţului pe metru pătrat. Dincolo de asta, noi ne dorim un spaţiu mixt, atât cu locuri de depozitare ale noastre, cât şi cu spaţii self-storage, containere. În oraş nu putem construi noi, deoarece costurile terenurilor sunt enorme, iar acolo unde există terenuri se fac investiţii mult mai profitabile, precum blocuri sau birouri“, mai spune Daniel Ene.

El adaugă de asemenea că problema spaţiilor de depozitare din Bucureşti este accesibilitatea. Tocmai de aceea, atunci când vine vorba de mutări, echipa MovingBox încearcă să le programeze astfel încât să nu prindă aglomeraţiile din trafic.

Afacerea MovingBox există din 2011. Core-businessul companiei sunt serviciile de mutări – office, rezidenţial şi mutări internaţionale, serviciile de depozitare fiind auxiliare. În ceea ce priveşte mutările internaţionale, compania nu se limitează la Europa, realizând, de-a lungul timpului, mutări până în Statele Unite ale Americii sau China.

„Mutările rezidenţiale durează de regulă o zi, în proporţie de 75%. Fiecare proiect este tratat individual. Unul dintre managerii de proiect merge acolo, vorbeşte cu clientul, culege informaţiile necesare. Dimineaţă se pregăteşte locul de origine, iar în a doua parte a zilei se asamblează totul acolo unde este nevoie.“

O mutare pentru un client cu un apartament cu două sau trei camere poate să coste între 600 şi 1.000 de euro. MovingBox realizează între una şi patru mutări pe zi, uneori lucrând şi în weekend, cel mai des pentru companii. În prima parte a pandemiei, în perioada martie-iunie 2020, compania a înregistrat scăderi de 80% ale cererilor, iar mutările office s-au anulat complet.

„Am făcut şi mutări fără să interacţionăm fizic cu clientul, inclusiv mutări internaţionale comunicând cu clientul doar prin video call. Serviciile de mutare reprezintă încă o nişă pe piaţa din România, sunt mai puţin populare decât în ţările vestice. Acolo oamenii nu se mută singuri.“

Daniel Ene a început businessul MovingBox dintr-o nevoie personală. A pornit cu o investiţie de 100 de euro, iar primul telefon de la un client a venit abia după şase luni.

„Anul trecut am avut o cifră de afaceri de aproape 700.000 de euro pe toate cele trei companii din grup – pe office, rezidenţial şi depozitare. E mai uşor de gestionat totul având această împărţire.“

Daniel Ene spune că a cochetat până acum şi cu ideea de a avea francize în oraşele mari – Timişoara, Cluj, Iaşi, însă serviciile de mutări sunt scumpe pentru localităţile respective, aşa că a ajuns la concluzia că cererea ar fi scăzută. La nivel naţional, lucrează însă cu parteneri din oraşe precum Timişoara, Cluj, Braşov sau Sibiu.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial