ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului, un proiect ZF & Element Industrial. Irina Boureanu, Topanel: „Facem o nouă fabrică de panouri termoizolante la Râmnicu Vâlcea. Investiţia se ridică la 10 mil. euro şi va fi gata în septembrie 2024“

26.09.2023, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pe lângă investiţia de la Râmnicu Vâlcea, Topanel mai are în pregătire o nouă fabrică la Ghimbav, în judeţul Braşov, unde se asociază cu firma ICCO, deţinută de Călin-Filimon Costan. Acolo ar urma să se producă plăci PIR, folosite în special pentru construcţia caselor pasive.

Producătorul de panouri termo­izo­lante Topanel, deţinut majoritar în prezent de o firmă din Cipru şi în tre­cut de familia Boureanu, a bu­getat o investiţie de 10 milioane de euro pentru o nouă fabrică, adiacentă celei deja existente la Râmnicu Vâlcea.“

„Facem o nouă fabrică la Râmnicu Vâlcea. Hala a fost finalizată, are o suprafaţă de 7.500 de metri pătraţi şi va avea o nouă linie de producţie de panouri termoizolante. Vrem să reducem timpul de livrare şi să mai atragem cotă de piaţă. Ne dorim ca, din 2025, să creştem cu cel puţin 10% cota de piaţă pe care o avem în România şi Europa Centrală şi de Est. Linia de producţie încă nu a ajuns în România, va sosi la începutul anului viitor, iar în septembrie 2024 vom începe producţia. Investiţia se ridică la 10 milioane de euro“, a spus Irina Boureanu, director comercial la Topanel, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

Fabrica deja existentă este situată strategic în Râmnicu Vâlcea, unde compania are peste 40.000 de metri pătraţi de teren, platforme betonate. Jumătate este acoperită de halele de producţie şi depozitare.

„Avem 70 de angajaţi, care lucrează în trei schimburi pe linia de producţie de panouri termoizolante şi în două schimburi pe celelalte linii, unde se produc accesorii. Cu noua linie, se vor adăuga încă 20 de oameni şi se va lucra în flux continuu. Identificarea forţei de muncă este o provocare în România.“

Tocmai de aceea, Topanel a apelat la forţă de muncă din Asia, de unde a adus personal instruit. Astfel, din echipă fac parte în prezent zece oameni din Sri Lanka.

„Nu avem depozite proprii în ţară, dar lucrăm cu o reţea de dealeri autorizaţi, care ne ajută să vindem produsele de stoc.“

Compania a fost înfiinţată în 2008, iar în 2009 a ieşit primul panou termoizolant de pe linia sa de producţie. În prezent, Topanel produce circa 3 milioane de metri pătraţi de panouri, adică 30% din toată producţia locală.

„Dacă luăm în calcul tot ce se vinde, adică şi importurile, cota noastră este de 23%. Vindem în România, dar şi exportăm cam 35% din producţie în ţări precum Ungaria, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Croaţia. Vindem şi în Austria, Germania, dar acolo partea logistică este problematică.“

Topanel a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro şi un profit de 11 milioane de euro. Planurile de investiţii au fost făcute pe baza rezultatelor bune de anul trecut şi din prima parte a acestui an.

„Anul acesta am revenit pe creştere în primul semestru. Noi ne bugetaserăm scădere, dar am avut un prim semestru foarte bun, am menţinut volumul de producţie. Am avut peste 30 de milioane de euro afaceri în primele şase luni, dar abia al doilea semestru este important pentru piaţa construcţiilor.“

În prezent, a adăugat directorul comercial, se vede o descreştere a preţurilor materiilor prime pentru produsele pe care le fabrică Topanel, panourile term­o­izolante. Furnizorii companiei sunt în mare parte din Europa.

„Principalii noştri clienţi sunt constructorii care fac hale de depozitare, centre logistice, fabrici, malluri, magazine de bricolaj, magazine alimentare. Am furnizat materiale pentru cel mai nou depozit CTP de la Dragomireşti, magazine Lidl, Penny“, a mai spus Irina Boureanu.

Pe lângă investiţia de la Râmnicu Vâlcea, Topanel mai are în pregătire o nouă fabrică la Ghimbav, în judeţul Braşov, unde se asociază cu firma ICCO, deţinută de Călin-Filimon Costan. Acolo ar urma să se producă plăci PIR, folosite în special pentru construcţia caselor pasive.

„Investiţia se ridică la peste 20 de milioane de euro şi este din surse proprii şi credite bancare. Deocamdată acest proiect este la început, estimăm că vom începe pro­ducţia în martie 2025. Am obţinut auto­rizaţiile de construcţie pentru noua hală.

În acest an, Topanel a finalizat şi o investiţie de peste două milioane de euro într-un parc fotovoltaic pe halele de producţie din Vâlcea.

Irina Boureanu spune că piaţa locală de panouri termoizolante a ajuns la 200 de milioane de euro în 2022, în uşoară scădere faţă de 2021. În volum, la nivelul întregii pieţe, anul trecut s-au produs nouă milioane de metri pătraţi, faţă de mai mult de zece milioane de metri pătraţi în 2021, din cauza unei uşoare contracţii.

Din rândul clienţilor Topanel fac parte, printre alţii, dezvoltatorii de spaţii industriale CTP, WDP, dar şi producătorul de componente auto Faurecia, constructorul PAB România, hipodromul din Ploieşti, mallurile Veranda, Promenada şi centrele comerciale din Râmnicu Vâlcea şi Satu Mare ale sud-africanilor de la NEPI Rockcastle.

Distribuţia panourilor termoizolante (cunoscute şi ca panouri sandwich) are loc prin reţele de bricolaj precum Arabesque sau Hornbach, dar şi direct către beneficiari finali, care îşi cumpără singuri panourile şi le montează, sau către arhitecţi.

Topanel Production Panels este deţinută de Revaty Limited, o companie înregistrată în Cipru, şi Vasile Dorin Voicu, potrivit platformei Termene.ro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial