ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului, un proiect realizat de ZF & Element Industrial. Florin Lupu, Optim Engineering: Încă este mare nevoie de depozite, dar la un moment dat logistica va stagna şi va începe să crească producţia industrială

30.09.2021, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Optim Engineers a luat naştere în 2010, fiind o companie fondată de Florin Lupu împreună cu un partener, Alexandru Creţu Optim Engineers lucrează, printre altele, la o investiţie de 25-30 de milioane de euro făcută de Lantmännen Unibake, un producător de semipreparate pentru industria de food.

Cererea de spaţii logistice se va menţine la un nivel ridicat încă doi-trei ani, însă apoi interesul pentru depozite va fi înlocuit de cel pentru spaţii de producţie, este de părere Florin Lupu, manging partner la Optim Engineers, o companie care oferă servicii de inginerie, proiectare şi consultanţă în imobiliare.

„Consumatorii cer acum foarte multe produse din online, iar companiile au nevoie de spaţii de depozitare în diferite locuri din ţară. Sunt convins că încă este mare nevoie de spaţii pentru aceste tipuri de businessuri, dar la un moment dat se vor uniformiza, iar cererea va ajunge să fie de 5-10% anual, nu 30-40%, ca acum. Logistica va stagna şi va începe să crească producţia industrială“, a spus Florin Lupu la emisiunea online ZF Logistica Businessului, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Element Industrial.

Optim Engineers lucrează în prezent, printre altele, la o investiţie de 25-30 de milioane de euro făcută de Lantmännen Unibake, un producător de semipreparate pentru industria alimentară. Cu tot cu tehnologie, investiţia ajunge la 60-70 mil. euro şi va reduce importul de produse congelate, trecând la producţia locală.

„Avem contracte şi potenţiali clienţi şi în zona de procesare a cerealelor – stocare şi producţie de materii prime –, care va face să avem producţie locală şi să nu mai depindem atât de mult de spaţiile de stocare pentru produsele de import. Şi pe partea de inputuri în agricultură avem proiecte, unul dintre ele fiind cu Corteva. Şi acolo se vor reduce importurile şi va creşte procesarea locală de seminţe.“

Florin Lupu adaugă şi că industria auto este de asemenea una care dă semnale că trecerea de la modelele clasice la cele electrice aduce necesitatea de a crea noi spaţii de producţie sau de a le retehnologiza pe cele existente.

„Leoni Wiring Systems (unul dintre clienţii Optim Engineers – n. red.) aduce noi îmbunătăţiri la liniile care produceau sisteme de cablaje pentru maşinile clasice. Văd o dinamică în industria auto, astfel încât să producă pentru noile cerinţe ale pieţei.“

Optim Engineers a luat naştere în 2010, fiind o companie fondată de Florin Lupu împreună cu un partener, Alexandru Creţu.

„Oferim servicii de inginerie, structură, arhitectură, proiectare de instalaţii, servicii de obţinere a avizelor şi a autorizaţiilor, servicii de punere în funcţiune a clădirilor, de urmărire a comportării în timp a clădirilor. Avem şi o componentă de proiecte rezidenţiale, de avizare PUZ şi PUD. Proiectele industriale au fost însă cele care au ţinut businessul la un nivel ridicat în ultimii ani.“

Printre clienţii şi partenerii Optim Engineers se numără Eli Parks, Procter & Gamble, British American Tobacco, Leoni Wiring Systems, Lazăr International, Policolor, Gebrüder Weiss şi alţii. Primii clienţi importanţi au început să vină din anul 2014, iar compania s-a bazat pe recomandări pentru a ajunge la unii clienţi.

„În medie, pentru un proiect, o echipă este alcătuită din 13 persoane. Echipa este flexibilă, în funcţie de etapele dezvoltării: în faza de concept şi avizare sunt două-trei persoane, dar în perioada de vârf putem ajunge chiar şi la 20 de persoane, iar în partea de implementare numărul poate să crească şi mai mult şi atunci apelăm la resurse externe. În total suntem 25 de angajaţi, cu tot cu personalul auxiliar“, spune Florin Lupu.

Optim Engineers a dezvoltat un parteneriat împreună cu Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti prin care atrage studenţi în an terminal care să-şi facă practica, iar pe unii îi păstrează şi îi formează. La nivel de companie, Optim Engineers investeşte în tehnica de lucru, softuri, dotări, echipamente, mobilitate.

„Avem mai multe proiecte în dezvoltare, în special cu Element Industrial – la Buftea, la Ploieşti, la Brăila, Târgovişte, Bacău şi alte locuri. Lucrăm şi la extinderea fabricii Procter & Gamble din România (de la Urlaţi – n. red.), care este finalizată în proporţie de 80%, urmează să fie dată în folosinţă la sfârşitul acestui an.“

„Acolo ne-am ocupat de fazele de avizare, reautorizare, obţinere a autorizaţiei de construire, proiectare, detalii de execuţie, implementare.“

În ceea ce priveşte potenţialul de dezvoltare a pieţei, Florin Lupu este de părere că zona Bucureştiului este aproape de limită ca număr de spaţii logistice, însă oraşe precum Ploieşti sau Piteşti au în continuare nevoie de dezvoltări industriale, fiind oraşe cu tradiţie în aceste direcţii.

„Şi în zona Moldovei sunt mişcări, iar Iaşi este o zonă fierbinte pe logistică. Brăila, prin construcţia podului, va genera un trafic foarte ridicat de mărfuri şi se deschid noi orizonturi. Drumurile expres vor atrage şi ele noi spaţii. În vest, în ultimii ani, nu am mai accesat foarte multe proiecte, acolo lucrurile sunt mai aşezate. Dinamica este mai mare în sud şi sud-est.“

Din 2013, Optim Engineers a început să lucreze şi în străinătate. Prima experienţă a fost în Georgia, apoi a lucrat şi în Germania o perioadă şi a avut proiecte şi în Polonia şi Turcia.

„De câteva luni, am deschis propriul birou la Budapesta. Ungaria este una dintre pieţele foarte puternice în domeniul industrial şi logistic. Pe termen de doi ani, dorim o creştere de 10% a cifrei de afaceri în România. În Ungaria, creşterea este mai ambiţioasă, spre 20-30%.“

În 2020, compania a avut o cifră de afaceri de 6,2 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, şi un profit de 2,3 milioane de lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Costurile de construcţie ale proiectelor pe care le realizează Optim Engineers au ajuns la o medie de 430-450 de euro pe metru pătrat, spune Florin Lupu, iar pentru un întreg proiect costurile globale au ajuns să fie mai mari cu circa 26% acum faţă de anul trecut, ca urmare a creşterii preţurilor materiilor prime.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial