ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului. Marian Pandele, Avi Compact: Avem un depozit propriu de 2.200 mp, dar preconizăm că în doi-trei ani o să avem nevoie de al doilea depozit. Marian Pandele: Estimăm că 35% din locuinţele din România au instalaţii de climatizare, aşa că este loc de dezvoltare, dar totul depinde şi de costuri. Cred că în cinci-şase ani procentul se va dubla

14.10.2021, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Avi Compact, o companie care furnizează soluţii in­tegrate de climatizare şi instalaţii, estimează că, în următorii câţiva ani, ce­rerea de aparate de aer condiţionat va creşte puternic, astfel că va trebui să-şi dubleze capacitatea de depozitare.

„Avem un depozit propriu de 2.200 de metri pătraţi, unde putem stoca circa 7.000 de aparate de aer condiţionat. Mai avem un depozit de capacitate similară, care momentan este închiriat către altă companie. Odată cu dezvoltarea afacerii, preconizăm că în doi-trei ani o să avem nevoie de al doilea depozit“, a spus Marian Pandele, director executiv în cadrul Avi Compact, la emisiunea online ZF Logistica Businessului, un proiect realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Element Industrial.

Executivul spune că deţinerea unui depozit propriu a ajutat foarte mult în dezvoltarea businessului de la debutul pandemiei până în prezent, pentru că cererile au putut fi gestionate mai eficient. Depozitul există din 2010, după ce, anterior, compania funcţionase într-un spaţiu închiriat. Spaţiul logistic actual se află la ieşirea spre Autostrada Soarelui, pe Drumul întreTarlale.

„Investiţia pentru depozit şi mo­dernizare a fost în jur de 1 mil. euro. Am făcut modernizări în interior, iar cea mai mare investiţie este cea în montarea unei centrale fotovoltaice care asigură o producţie de energie de 0,5 MW pe zi pe timpul verii.“

Avi Compact este o companie românească înfiinţată în 2003 care se ocupă cu instalaţii pentru construcţii şi, în principal, instalaţii de climatizare. Firma are activităţi de distribuţie la nivel naţional şi asigură, de asemenea, servicii de mentenanţă, o etapă foarte importantă în funcţionarea instalaţiilor de climatizare.

„Cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 7,8 milioane de euro. Am estimat o creştere de 10% pentru anul acesta, dar cu siguranţă vom depăşi acest target şi cred că vom încheia cu 9 milioane de euro. Anul acesta vom vinde în jur de 10.000 de aparate de aer condiţionat, un număr mai mare decât în anii anteriori. Este într-o continuă creştere cererea de aparate de aer condiţionat. În următorii ani, preconizăm o creştere anuală de 10%“, a mai spus Marian Pandele. Reprezentanţii Avi Compact au re­marcat că, deoarece majoritatea oa­menilor luc­rează de acasă în prezent, în contextul pandemiei, şi investesc în confortul propriu, a crescut semnificativ cererea de sisteme de climatizare în segmentul rezidenţial. Pe de altă parte, clădirile de birouri au fost goale, iar cererea din partea acestora a fost aproape inexistentă.

„Rezidenţialul reprezintă cam 50% din businessul nostru. În mediul corporate, cererea a fost într-o scădere abruptă, anul acesta a revenit, dar puţin, reprezintă cam 20% din portofoliul nostru acum. Sectorul corporate, pentru noi, presupune clădirile de birouri, domeniile farmaceutic, bancar.“

În medie, în rezidenţial, un client plăteşte 3.200-3.300 de lei pe un aparat de climatizare, exceptând echipamentele din gama premium, cu preţuri mai mari. Avi Compact are aproape 100 de angajaţi, iar aparatele de aer condiţionat din mediul rezidenţial se montează în echipe de două-trei persoane.

Mentenanţa este foarte importantă, spune Marian Pandele, el recomandând efectuarea a două revizii pe an - una înainte de sezonul cald şi una după acesta.

De altfel, pandemia a venit cu o creştere a cererii de mentenanţă, pentru că oamenii au realizat că este important ca aparatele să fie curăţate cu soluţii care distrug microbii.

În ultimul an, Avi Compact a furnizat sisteme de climatizare către clienţi precum  spaniolii de la Hercesa, japonezii de la Makita, mai multe complexe rezidenţiale dezvoltate în proiectul Militari Residence şi proiecte ale Sud Rezidenţial. Majoritatea clienţilor sunt însă persoane fizice.

„Estimăm că 35% din locuinţele din România au instalaţii de climatizare, aşa că este loc de dezvoltare, dar totul depinde şi de costuri. Cred că în cinci-şase ani procentul se va dubla.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial