ZF Live

ZF Live. Theodor Artenie, casa de avocatură Noerr: Un avantaj atunci când avem un holding „deasupra“, care se interpune între antreprenor şi societăţile operaţionale, este că unele operaţiuni pot fi făcute cu zero taxe

Autor: Robert Manea, Alexandra Matei

06.09.2021, 18:45 293

O condiţie foarte importantă atunci când vine vorba de un holding şi pe care antreprenorii trebuie să o ia în calcul este să existe un volum de activitate care să justifice o asemenea structură Cel mai mare interes pentru crearea unui holding s-a văzut în cazul afacerilor de familie.

Înfiinţarea unui holding aduce di­verse avantaje fiscale antreprenorilor, după cum spune Theodor Artenie, Head of Tax în cadrul Noerr, iar unul dintre cele mai im­portante pe care acesta le-a menţionat este că unele operaţiuni, cum ar fi distribuirea de dividende, vân­zarea sau închiderea unei societăţi operaţionale, pot fi făcute cu zero taxe atunci când există un holding.

„Holdingul este o altă so­cietate care să preia parti­ci­paţiile în societăţile ope­ra­ţionale. În momentul în care avem o ase­me­nea societate, pe care o punem „dea­supra“, avem anu­mite avantaje fiscale - când vrem să distri­buim dividende, când vrem să vindem o so­cietate operaţională sau vrem să o în­chi­dem. Toate operaţiunile acestea sunt ge­ne­rate venituri neimpo­zabile. Altfel spus, dacă eu ca antreprenor aş deţine părţi so­ciale în fiecare societate în care am afa­cere, în momentul în care primesc divi­den­de mi se va reţine impozit, în momentul în care vreau să vând afacerea, voi plăti im­pozit pe câştigul din capital, iar în mo­men­tul în care vreau să mut bani dintr-o afacere în alta, lucrurile se pot face tot prin antre­prenor. În schimb, când avem un holding deasupra, care practic se interpune între antreprenor şi societăţile operaţio­na­le, toate operaţiu­nile acestea le putem face cu zero taxe. Dacă există businessuri deţinute privat, este de asemenea un avan­taj, iar toate veniturile se strâng în acelaşi loc, adică în holding“, a explicat Theodor Artenie, Head of Tax în cadrul Noerr, la emisiunea zilnică de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO