ZF Live

ZF Live. Speranţa Munteanu, consultant în restructurare: Marile companii de RCA din România, de la un punct încolo, nu au mai putut să asigure capitalul necesar pentru a-şi continua activitatea. Lucrurile se debalansează când creşte nivelul de daune. Un alt posibil motiv pentru care acestea ajung în faliment este structura lor de acţionariat

Speranţa Munteanu

Speranţa Munteanu

Autor: Alexandra Matei

21.09.2021, 07:44 494

♦ Companiile mari de asigurări RCA au reuşit să aibă o porţiune a pieţei foarte mare, spre 40-50%, ceea ce a contribuit la prăbuşirea lor.

Speranţa Munteanu, consultant în re­struc­turare, susţine că cele mai mari companii de asigurări RCA de pe piaţa din România, precum Astra Asigurări, Carpatica Asigurări şi, recent, City Insurance, se prăbuşesc din cauza fap­tului că ajung într-un punct în care nu mai pot asigura capitalul necesar pentru a-şi con­ti­nua activi­tatea, întrucât deţin o pon­dere mult prea mare din totalul pieţei.

Lucrurile încep să se dez­echilibreze, după cum spu­ne aceasta, atunci când ni­ve­lul de daune creşte, iar com­paniile de RCA nu se mai pot autofinanţa şi intră pe pierdere.

„Sunt asemănări între fir­me ca City Insurance, Astra Asi­gurări sau Carpatica Asigurări. Mă refer, în primul rând, la faptul că toate sunt com­panii de asigurare cu capital privat in­di­vidual. Ceea ce s-a întâmplat cu marile com­panii de RCA din România a fost că, de la un punct încolo, nu au mai fost capabile să asigure capi­talul necesar pentru a-şi continua activi­ta­tea la dimensiunea la care ajunseseră atunci când au fost puse în insolvenţă. Toate aceste trei companii aveau un procent din piaţa de RCA foarte mare pentru o singură companie, com­parativ cu celelalte companii de asigurări, fie de nivel global, fie cel puţin de nivel euro­pean. Se constată că aceste companii au reuşit să aibă o porţiune a pieţei foarte mare, spre 40-50%. Lucrurile se debalansează atunci când creş­te nivelul de daune, iar compania nu mai reu­şeşte să îşi autofinanţeze activitatea şi începe să intre pe pierdere, erodându-şi capitalul. Asta s-a întâm­plat la Astra Asigurări şi bănuiesc că de la un punct încolo, şi la City Insurance“, a spus Speranţa Munteanu, consultant în restructurare, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO