ZF Live

ZF Live. Sorin Roibu, managing partner la Arthur Hunt: O criză îţi arată adevărata faţă a leadershipului. Cei care aveau probleme de comunicare şi-au arătat limitele

Autor: Miruna Diaconu

07.07.2021, 16:15 886

Anul acesta, pentru prima dată de la înfiinţarea companiei Arthur Hunt, serviciile de consultanţă în  change management au depăşit valoarea serviciilor de recrutare în cifra de afaceri totală a companiei de recrutare.

Sorin Roibu, managing partner la Arthur Hunt, companie de resurse umane care recrutează executivi, spune că în domeniul serviciilor, pentru lideri au existat mai multe provocări în ceea ce ce priveşte menţinerea  echipei unite, însă problemele de leadership pe care le aveau unii şi înainte de pandemie, au fost mai vizibile în ultimul an.

„În funcţie de business, sunt lideri care au continuat să îşi conducă din proximitate oamenii pentru că în în sectorul manufacturier, spre exemplu, nu s-a putut lucra de acasă. Însă, în servicii a fost destul de provocator, o criză îţi arată adevărata faţă a leadershipului, liderii care aveau probleme de comunicare în privinţa echipelor au fost puşi în situaţia de a-şi arăta limitele şi poate unii dintre ei au învăţat câteva lecţii, cert este că acum va trebui să regândim întoarerea la la birou“, spune Sorin Roibu, managing partner la Arthur Hunt, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

După părerea sa, piaţa forţei de muncă merge dintr-un soi de inerţie, companiile sunt mai mult orientate pe instinctul de conversare şi orientarea costurilor, iar în cazul companiilor mari costurile pot fi optimizate găsirea departamentelor de resurse umane a unor soluţii interne, însă companiile care nu au aceleaşi resurse sunt nevoite să apeleze la servicii externe în condiţii diferite faţă de 2019.

Anul acesta, pentru prima dată de la înfiinţarea companiei Arthur Hunt, serviciile de consultanţă în  change mana­gement au depăşit valoarea ser­viciilor de recrutare în cifra de afaceri totală a companiei de recrutare.

„A fost un an suficient de dureros 2020, noi am făcut câţiva paşi încâ de la criza precedentă ca să oferim şi alte servicii care adresează aspectele mai strategice ale resurselor umane şi ale organizaţiilor, încercând să asistăm companiile în procesele de schimbare au loc fie în urma fuziunilor şi achiziţiilor, fie în urma proceselor de restructurare, ori aici principalele frici ale organizaţiilor sunt legate de oameni şi implicaţiile jurtidice, motiv pentru care am creat parteneriate cu case de avocatură, oferim servicii de consultanţă în change management“, explică Sorin Roibu.

Change management este schimbarea managementului unei companii în urma fuziunii sau achiziţiei, ori ca o consecinţă a restructurării. Cea mai complicată formă este în cazul unei companie care trece printr-un proces de fuziune sau achiziţie, astfel că, organizaţia trebuie să optimizeze procesele şi să integreze mai bine oamenii în modelul de business pentru a nu se dubla posturile în companie.

„Dacă vorbim de fuziuni şi achiziţii este una din formele complicate ale schimbării, cea mai complexă este transformarea, când ai avut un anumit tip de business şi în urma schimbării faci cu totul altceva, acolo sunt procese mai complexe. Dacă vorbim de procese mai simple, simpla restructurare ca urmare a crizei este o schimbare de tranziţie, dar şi aceea trebuie adresată pentru că poate presupune un impact emoţional, când vorbeşti de restructurări, te referi la posturi, salariile oamenilor şi viitorul lor, iar modul în care se comunică în aceste momente este foarte important“, adaugă Sorin Roibu.

În cazul unui proces de headhunting, o companie de recrutare intervine doar atunci când o firmă are nevoie de valoare adăugată în găsirea candidatului potrivit, astfel că un headhunter vine cu ani de experienţă şi cu accesul la contacte acumulate, lucru la care un om dintr-un departamente de resurse umane nu are acces.

În această perioadă, companiile lucrează pe bugetul  construit în toamna anului trecut, când situaţia era mult mai incertă ca acum, astfel că, bugetul este mult mai precaut faţă de premisele oferite de anul 2021 companiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO