ZF Live

ZF LIVE. Raluca Rotaru, psiholog: Randamentul la serviciu este afectat de problemele în cuplu, dar mai ales de depresie

Autor: Dragoş Dinu

08.08.2017, 00:06 682

Mulţi români se tem să apeleze la un psiholog care să îi ajute în rezolvarea problemelor personale pentru că cei mai mulţi dintre ei neagă că au aceste probleme şi că au nevoie de ajutor specializat, fapt ce duce de multe ori la deficienţe în viaţa de familie sau chiar la depresie.

„Avem tendinţa de a păstra suferinţa în noi până când nu mai putem, si apoi să cerem ajutorul celorlalţi, lucru care ţine de frica de necunoscut, de mândrie. Nu vrem să acceptăm că avem nevoie de ajutor. Intervine frica că nu vom fi înţeleşi, că alţii ne vor judeca”, a spus psihologul Raluca Rotaru în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Raluca Rotaru arată că oamenii apelează cel mai adesea la psiholog atunci când simt că nu sunt înţeleşi de familie, de prieteni, când nu mai au atenţie din par­tea aces­tora, când simt ten­si­unea me­diului social sau nu mai dau ran­da­ment la ser­vi­ciu. Atunci in­tervine sin­gu­ră­ta­tea şi starea de an­xietate, ca mai apoi să apară depresia.

„Oamenii vin cu pro­bleme relaţionale, de cuplu, certuri în relaţiile părinţi-copii sau invers, probleme psihopatologice, cum ar fi depresia. Cei mai mulţi ajung cu o problemă pe care ei o consideră de suprafaţă, dar dacă priveşti în amănunt, poate fi vorba de o depresie.”

O şedinţă psihologică în Timişoara, de exemplu, se învârte în jurul sumei de 70 de lei, iar în Bucureşti este în medie 100 de lei.

Raluca Rotaru este un psiholog la început de drum, asta după ce ajunsese să practice o meserie care nu o definea, aşa că a decis să schimbe macazul şi să se reorienteze către alt domeniu. A început prin a căuta, a cerceta, a aplica cele învăţate pe ea, ca mai apoi să lucreze cu alţii.

„Când lucrez încerc să iau o pauză între oamenii care vin la cabinet. Am în spate ani de formare în terapie personală, mi-am rezolvat cele mai copleşitoare probleme ale mele, de aceea pot să ofer sprijin şi celorlalţi. Ca începător, am mai mult timp pentru fiecare persoană care vine la mine, mă dedic mai mult. Nu lucrez singură, am colegi cu care am ocazia să fac intervizare”, a mai spus Raluca Rotaru.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO