ZF Live

ZF LIVE. Lucian Bode, ministrul transporturilor: Degeaba avem bani dacă nu putem cumpăra nimic. Trebuie să luăm măsuri urgente de creştere a capacităţii administrative a statului în implementarea proiectelor

ZF Live

♦ Birocraţia, comunicarea între instituţii şi prezenţa funcţionarilor în birouri şi nu pe teren, sunt principalele motive pentru care nu avem trenuri noi şi proiecte de infrastructură implemenate rapid, în opinia ministrului transporturilor.

Atragerea de fonduri eu­ro­pene alături de creş­terea alocărilor bu­getare nu sunt su­ficien­te pentru a dezvolta infrastrucura, ci este nevoie de o simplificare a procedurilor şi de o reducere a birocraţiei, este de părere Lucian Bode, ministrul transporturilor.

Exemplul său în această direcţie este planul de a achiziţiona trenuri noi, pro­ce­dură care decurge de patru ani, finalizată cu o licitaţie anulată şi cu una contestată.

„De achiziţia celor două loturi de trenuri din fonduri europene se ocupă Autoritatea de Reformă Feroviară. Patru ani de zile, din păcate, nu am reuşit să aducem niciun tren. A doua licitaţie este anulată de către instanţă, iar pentru primul lot suntem în contestaţie la Tribunalul Bucureşti. Noi vom solicita finanţare pentru material rulant nou şi din programul de rezilienţă din cele 33 mld. euro. Pentru mine, care sunt aici de nouă luni, este de neînţeles cum nu pot finaliza o procedură de achiziţie de bunuri, vorbim de achiţia de 40, respectiv 20 de rame. Îmi este imposibil să înţeleg cum de patru ani stăm şi nu putem achiziţiona. Chiar dacă vom avea bani europeni, vom avea bani şi de la bugetul de stat, noi venind cu un angajament cum că 2% din PIB vor merge către transporturi. Degeaba avem aceşti bani dacă nu vom face nimic cu ei“, a declarat Lucian Bode, ministrul transporturilor la ZF Live.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.