ZF Live

ZF Live. Ionel Blănculescu, analist economic: Creşterea economică şi majoritatea parlamentară ar trebui să atragă investiţii străine şi să le extindă pe cele româneşti în afara ţării

Autor: Bianca Dorobanţu

13.12.2016, 00:05 363

Perioada de creştere economică în care se află România şi stabilitatea pe plan politic, deter­minată de faptul că Parlamentul va fi format dintr-o majoritate absolută creează premisele pentru ca România să atragă investiţii străine pe plan local şi să le extindă pe cele româneşti în străinătate, a spus Ionel Blănculescu, analist economic, invitat la ZF Live.

„Atât faza ciclicităţii economice foarte bună, care se află spre zona de creştere şi de boom economic, cât şi faptul că există o majoritate absolută în Parlamentul României ar trebui să atragă investiţii străne, şi mai mult, aş vrea să nu mai folosim decât acest termen de atragere de investiţii străine, ci şi de extindere de investitii româneşti în străinătate.“

Stabilitatea şi predictibilitatea sunt cele două „ingrediente“ de care va avea nevoie România în următoarea perioadă pentru a atrage investiţii străine, mai adaugă el.

În opinia sa, programul economic prezentat de PSD, partidul care a câştigat alegerile le­gislative de  anul acesta, a fost apreciat de mediul de afaceri din cadrul Coaliţiei pentru Dez­voltarea României (CDR), înfiinţată cu sco­pul de a crea un dialog între guvern şi mediul de afaceri, reunind asociaţii de afaceri, patronate, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR)  sau Camera de Comerţ a SUA etc. Odată cu preluarea preşedinţiei Coaliţiei, de la 1 ianuarie 2017, de către Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, se va discuta despre intensificarea măsurilor de sprijin al capitalului autohton, mai spune Blănculescu.

„Trăim astăzi într-un ecosistem în care cele două formule de capital, capitalul autohton şi cel corporativ, transnaţional au ajuns într-un dezechilibru. Se impune realizarea unui echilibru optim (…). În condiţile în care 99% dintre firmele din România sunt IMM-uri, care produc peste 60% din PIB şi peste 60% din forţa de muncă, capitalul autohton este cumva într-un total dezechilibru cu capitalul corporatist transna­ţional.  (…)Trebuie să dezvoltăm şi capitalul autohton, în condiţiile de criză primul care migrează este capitalul transnaţional, iar cel autohton rămâne să ducă greul.“

De asemenea, faptul că programul economic a fost apreciat la nivelul mediului de afaceri, dar şi faptul că mentalitatea corporatiştilor, care votau partide de dreapta, s-a schimbat, au determinat ca o parte din electoratul antre­pre­norilor să voteze PSD, susţine Ionel Blănculescu.

„Sperăm că patru ani de zile Coaliţia pentru Dezvoltarea României va fi prezentă lângă prim-ministru, vom încerca să pregătim România pentru două evenimente importante: pentru 2018 – anul Marii Uniri şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului European în primul semestru din 2019. România trebuie să fie pregătită să ajungă la media Uniunii Europene sau sub medie, dacă nu, nu poate avea nicio pretenţie de a conduce Consiliul European şase luni de zile“.

Blănculescu mai spune faptul că programul de guvernare al PSD garantează faptul că România va reintra pe o pantă de dezvoltare.

„Suma totală pe care am regăsit-o în programul economic de guvernare de peste 87 mld. euro investibili dă garanţia că România va reintra pe un drum normal de dezvoltare, care să atragă şi forţa de muncă plecată în afară, să facă în aşa fel încât procesul de migraţie să devină mai controlat, «digerabil» pentru ce înseamnă economia României.“

 

Ce a mai spus Ionel Blănculescu la ZF Live:

♦ În primele şase luni când AOAR va conduce Coaliţia vom propune, pe modelul Cehiei, Poloniei, ca unele companii puternice din Romania să devină şi mai puternice, să aibă loc alianţe de capital, astfel încât să avem companii în energie foarte puternice. De exemplu, Romgaz, Transgaz sunt respectate pe plan international. Partidul de guvernământ va încerca să dezvolte companiile naţionale astfel încât să devină competitive pe plan naţional.

♦ Sunt companii româneşti private care se extind în exterior, Romelectro, Energobit, lideri în domeniul energetic.

♦ Pentru mediul de afaceri nu există stânga sau dreapta, programul economic al PSD este un program economic modern de guvernare, a fost apreciat de întreg mediul de afaceri, care este cea mai bună garanţie că programul este compatibil cu momentul în care se află România acum.

♦ Este cea mai fastă perioadă a României din ultmii 10 ani. Ne aflăm în ciclicitate economică, suntem în cei patru ani de creştere puternică economică, 2017-2018 vor fi ani de creştere.

♦ În 2018-2019 va fi un boom economic, apogeu, din 2020 vom vedea.  Conform ciclicităţii economice respectată ad literam în România, ne vom mai confrunta, nu cu o criză de genul celei care a fost, dar cam la 10 ani şi România este afectata de o fază normală a ciclicităţii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO