ZF Live

ZF Live. Florin Godean, Adecco: Salariile vor continua să crească. Dacă vor rezultate, angajatorii trebuie să investească în oameni

Autor: Iulia Apostoiu

05.07.2021, 18:20 234

♦ Singura şansă pentru ca salariile din România să se apropie de cele din statele dezvoltate este ca angajatorii să continue investiţiile în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, iar rezultatele se vor vedea peste câţiva ani.

Salariile angajaţilor români vor creşte cu cel puţin 5% şi anul acesta, pentru că deficitul de personal şi inflaţia în creştere obligă angajatorii să acorde majorări de salarii.

„Dacă ne uităm la nivel naţional, salariile nu vor creşte spectaculos dacă nu intervine guvernul prin creşterea salariului minim, însă, dacă ne uităm la polii economiei, la industriile care continuă să se dezvolte şi la oraşele care au deja foarte mulţi investitori, atunci acolo mă aştept să existe o creştere de cel puţin 5% a salariilor anul acesta“, a spus Florin Godean, country mana­ger al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Adecco România, în cadrul emisiunii de business ZF Live. 

 În prezent sunt 1,6 milioane de angajaţi care primesc salariul minim pe economie. Iar conform lui Florin Godean, majoritatea se află în oraşele puţin dezvoltate ale ţării şi lucrează în comerţ, zona HoReCa sau manufactură.  

Nivelul salarial este un indicator care nu reflectă realitatea şi calitatea pe care o pot găsi angajatorii, spune el, iar dezvoltarea acestor oraşe reprezintă o souţie care ar putea creşte salariile în următorii 10 ani.

„Până la a ajunge la un nivel salarial mult mai dezvoltat, va fi nevoie de câţiva ani, populaţia din judeţele acestea va trebui să se formeze, să dezvolte abilitaţi şi să crească nivelul de competenţă.“ 

Godean consideră că unul dintre factorii care influenţează nivelul salarial este lipsa de educaţie. Însă sunt firme şi multinaţionale care investesc în educaţia angajaţilor lor. 

„Şi calitatea investiţiei este una foarte bună, adică dacă ne uităm cine a format cel mai mult în zona corporatistă, în companiile multi­naţio­­nale care au venit şi au dez­voltat competenţe, iar interesul lor este să crească cât mai mult şi să asi­gure o integrare uşoară a oa­me­nilor.“

Conform Ziarului Financiar, în 2020 afacerile Adecco au scăzut cu aproape 7%, până la 376,2 mil. lei, iar numărul angajaţilor a scăzut cu 880 de persoane, însă aceştia vor să crească cu cel puţin 5% în 2021. 

„Nu a fost atât de rău pe cât ne aşteptam, pentru că statul a reuşit să menţină prin acest şomaj tehnic numărul de angajaţi, iar, pe de altă parte, logistica a avut o cerere destul de mare, anul trecut noi am venit dintr-o zonă în care duceam o lipsă acută de candidaţi, am ajuns în faza în care am avut puţin suflu.“

În ultimii ani, şi relocările interne au scăzut foarte mult. Dacă în 2017 existau mii de angajaţi care se mutau, temporar din judeţele din Moldova şi din Muntenia în fabricile din Transilvania şi din vestul ţării, acum numărul lor este cuprins doar între 200 şi 300, însă a crescut numărul angajaţilor „importaţi“ din statele astiatice.

„Avem costuri mai scăzute cu cineva care se mută din România într-o alta zonă din ţară, iar în cazul acestor relocări avem şi o responsabilitate  în calitate de angajator mai scăzută faţă de ceea ce implică angajarea unei persoane din Asia, pentru că sunt foarte multe situaţii în care aceşti angajaţi văd România ca o ţară de tranzit“. 

Anul trecut s-a observat feno­menul întoarcerii românilor din străină­tate care au venit să lucreze în ţară, însă imediat după ridicarea restricţiilor şi îmbunătăţirea situaţiei, majoritatea au început să plece din nou, ceea ce reprezintă una dintre cau­zele scăderii şomajului în România. 

„Există foarte multe acţiuni şi la nivel guvernamental şi la nivel de antreprenorial de atragere a persoanelor care au plecat din România în străinătate, dar ce s-a întâmplat anul trecut a fost doar o întâmplare, în contextul pandemiei.“

Florin Godean, care deţine acum şi funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ Elveţia-România, menţio­nează că în momentul în care o companie din străinătate decide să inves­tească în România, se  iau în considerare o multitudine de factori, precum cadrul politic, disponi­bilitatea de resurse umane şi componenţa logistică. 

„Până la urmă investitorul nu vine doar să aducă nişte bani în România, vine să aducă o valoare adăugată, vine să aducă o perspectivă diferită şi vine să formeze într-un anumit fel populaţia, angajaţii.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO