ZF Live

ZF Live. Elena Rastei, specialist în economie circulară de la Asociaţia Zero Waste: România este pe penultimul loc în UE, la capitolul reciclare. Totuşi românii generează doar jumătate din deşeurile produse de luxemburghezi, per capita, pe an

Autor: Alexandra Matei

27.02.2021, 12:01 457

Sistemul de garanţie-returnare a fost introdus deja cu succes în 15 ţări europene şi contribuie la creşterea ratei de reciclare, lucru pe care îl arată rezultatele din ţări precum Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania sau Suedia, care au depăşit rata de colectare de 80%.

Sistemul garanţie-returnare, aplicat doar pentru recipientele de băuturi, nu rezolvă problema reciclării în România, crede Elena Rastei, specialist în economie circulară la Asociaţia Zero Waste, ci doar contribuie la îmbunătăţirea ei. Totodată, România nu şi-a atins ţintele stabilite iniţial în ceea ce priveşte reciclarea, iar specialistul în economie circulară consideră că ţara se află în această situaţie din cauza unei comodităţi generale asociată cu o lipsă de know-how privind soluţiile eficiente.

România are un obiectiv de reciclare de 50% pe care ar fi trebuit să-l atingă încă de anul trecut, arată datele oficiale, însă în prezent, rata de reciclare este de doar 11%, în regres comparativ cu anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO