ZF Live

ZF Live. Dinu Bumbăcea, noul country managing partner, PwC România: Poate clienţii îşi vor relua proiectele care au fost puse în aşteptare, acum că ne aşteptăm la o creştere economică de 6%-7%. Şi noi trebuie să ne reinventăm

Autor: Iulia Apostoiu

08.07.2021, 07:55 243

Dinu Bumbăcea, country managing partner al companiei de consultanţă şi audit PwC România, crede că este posibil ca antreprenorii să reia proiectele care au fost puse în aşteptare, acum că analiştii economici se aşteaptă la o creştere economică de 6%-7%.

„Acum fiind aşteptată o creştere economică de 6%-7%, este drept că poate clienţii îşi vor relua proiectele care au fost puse un pic în aşteptare pentru vremuri mai bune. Cred că vremurile mai bune au început sau sunt pe cale să înceapă, ceea ce înseamnă ca piaţa de consultanţă ar putea să evolueze, să aibă o evoluţie favorabilă“, a spus Dinu Bumbăcea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Printre planurile lui Dinu Bumbăcea se numără şi con­centrarea pe serviciile sustenabile, pe dez­voltarea tehnologiei şi angajarea a cel puţin 100 de oameni. „Ne reinventăm odată cu transformările fun­da­men­tale prin care România şi întreaga lume trec.“

„În momentul de faţă suntem într-o perioadă în care toate tendinţele pe care le constatam în urmă cu 18-24 de luni au fost semnificativ accelerate de situaţia COVID-19 din întreaga lume şi, în acest context, chiar şi piaţa de consultanţă sau de audit au suferit anumite transformări“, a explicat el.

Recrutările de noi angajaţi se fac în principal în domeniile de audit şi consultanţă fiscală, însă PwC România are în plan să angajeze şi câteva zeci de oameni care au deja experienţă în ceea ce priveşte proiectele sustenabile (ESG - Environmental, Social, and Governance). Dinu Bumbăcea spune că acesta este un domeniu care va creşte spectaculos în viitor.

„Este o zonă pe care o simţim din ce în ce mai intens discutată cu clienţii noştri, deci, dorinţa lor de a prezenta în raportările pe care le pregătesc sau le arată publicului larg, să arate alături de rezultate financiare şi indicatorii care sunt non-financiari, care ţin de protecţia mediului, de modul în care gestionează forţa lor de muncă.“

Tehnologia este un alt domeniu în care PwC vrea să acţioneze, dar nu ca un furnizor de tehnologie sau servicii în jurul acesteia, ci ca o competenţă şi activitate care face parte dintr-un spectru mai larg.

„Un alt domeniu în care noi dorim să ne poziţionăm şi avem deja o amprentă destul de puternică în acest segment este, generic vorbind, tehnologia, dar nu atât tehnologia ca un scop în sine, cât integrarea tehnologiei atât în modul în care noi livrăm serviciile, dar şi în proiectele pe care le livrăm pentru clienţii noştri“, a detaliat Dinu Bumbăcea.

PwC România preia şi activităţi de contabilitate, raportare financiară, conformitate fiscală, payroll şi alte activităţi ce ţin de HR. 

„Vor fi societăţi care nu vor avea poate abilitatea să deruleze astfel de proiecte de eficientizare care să includă şi o componentă de tehnologie fără implicarea unui consultant, iar finalitatea acestor procese de optimizare şi de implementare a unor tehnologii, care să asigure eficienţa pe termen lung a operaţiunilor respective, ar putea să fie chiar preluarea în anumite centre de servicii a activităţilor respective.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO