ZF Live

ZF Live. Dan Trifu, Vel Pitar: Piaţa gri la pâine a scăzut de la 65% la 30% după reducerea TVA

Autor: Alexandra Marcu

30.12.2015, 12:00 534

Reducerea TVA la 9% la alimente a fost o gură de oxigen pentru producătorii de pâine şi a dus la reducerea pieţei gri de la 65% la 30%, scădere determinată şi de întărirea controalelor de către ANAF, a spus la ZF Live Dan Trifu, vicepreşedinte Vel Pitar.

„Am ajuns cu TVA-ul pâinii de bază la nivelul altor ţări din UE, în condiţiile în care în Anglia la pâine este zero, iar în celelalte ţări dezvoltate economic taxa este de 5% sau 9%. Piaţa gri există în continuare, însă a scăzut de la 65% la 30%”.

Piaţa gri este reprezentată de producătorii înregistraţi, dar care declară cantităţi mult mai mici decât produc în realitate, au mai puţini angajaţi declaraţi şi plătesc mai puţine taxe. Producătorii din piaţa gri se poziţionează cu 10 sau 15 bani sub preţurile companiilor corecte.

Nivelul TVA de 24% în ultimii ani a avut un impact major asupra afacerilor companiilor de panificaţie, multe dintre ele ajungând în insolvenţă, faliment sau cu probleme foarte mari, potrivit managerului Vel Pitar.

O altă caracteristică a pieţei locale este ponderea încă foarte mare a pâinii neambalate, undeva la 60%, faţă de 10-20% în Germania. La Vel Pital, pâinea ambalată reprezintă 60% din totalul producţiei, însă la vânzări ponderea este de 50-50, în funcţie de  lanţurile de magazine. În mediul rural cea mai ieftină pâine este cea neambalată, nefeliată, consumul acesteia reprezentând 90% din consum.

”Românii sunt obişnuiţi cu pâinea albă neambalată, însă nu sunt conştienţi că acest tip de pâine provoacă probleme de digestie, de la o simplă balonară până la cancer de colon”. Vel Pitar vrea să iniţieze proiecte prin care să nu se mai vândă pâine neambalată decât la fabrică sau în magazine specializate, să se folosească cleşti şi mănuşi de plastic. „Nu am văzut pe nimeni dat afară din supermarket că nu a respectat regulile de igienă şi a pus mâna pe pâine”.

Pentru a reduce numărul de microbi, oamenii trebuie să evite să mai pună mâna direct pe pâine, iar comercianţii nu trebuie să o depoziteze lângă detergenţi sau alte pungi. „Mănânci pâinea cu toată încărcătura microbiană pe ea. Nu mi-am propus să sperii pe nimeni, din mâncatul de pâine nu a murit nimeni, dar trebuie să respectăm anumite reguli de igienă.” Dan Trifu speră ca statul să aprobe o lege prin care să oblige comercianţii să respecte reguli mai stricte de igienă.  

În ultimii ani, consumatorii au început să cumpere mai des pâine ambalată, la care pot să vadă ingredientele pe ambalaj, iar acest tip de produs nu se poate vinde la negru. „Oamenii trebuie să ştie ce conţine pâinea, trebuie să ştie că are aditivi. Este simplu să pui apă, făină, drojdie, dar dacă punem grâu sau secară rezultă o pâine sănătoasă”

Vel Pitar are o cotă de piaţă de 7%. Compania a cumpărat fosta fabrică Spicul Bucureşti cu 5 mil. euro şi a investit încă 1,5 mil. euro pentru retehnologizare. Producătorul a avut anul trecut afaceri de 305 mil. lei (69 mil. euro) şi peste 2.400 de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO